Innenriks

1 av 3 husker ikke at det er båndtvang fra 1.april

En undersøkelse som er gjennomført av dyrebutikkjeden Musti viser at 1 av 3 husker ikke datoen når båndtvang starter. Dermed er ikke dette en aprilsnarr som folk tror.

Fra 1. april til 20. august er det lovbestemt båndtvang for hund i Norge. Reglene er fastsatt i lov 4. juli 2003 nr. 74 om hundehold (hundeloven) § 6.

Det betyr at hunden må holdes i bånd når du er ute i denne perioden for å unngå at hunden gjør skade på folk, dyr, eiendom eller ting, eller at den ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser.

Ikke alle husker datoen

Hvert år gjennomfører Kantar «Den store kjæledyrundersøkelsen» på vegne av dyrebutikkjeden Musti. I årets ferske undersøkelse ble norske hundeeiere spurt om de vet når det er generell båndtvang. De fikk tre forskjellige svaralternativer.

  • 66 prosent valgte riktig dato (1. april til 20. august)
  • 13 prosent valgte et av de to svaralternativene som var feil
  • 21 prosent svarte «vet ikke» eller «nei» på spørsmålet

Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, er litt overrasket over årets tall. I fjor viste nemlig undersøkelsen at nærmere 75 prosent visste når det var båndtvang.

– Båndtvang har vi først og fremst for å unngå at hunder skader eller stresser andre dyr. Det er nemlig slik at de fleste dyr føder barna sine om våren, og når det er mange dyreunger i naturen er hunder en reell trussel for både barn og mor, forteller hun.

Kommuner kan selv innføre regler om hundehold, som blant annet ekstraordinær båndtvang som strekker seg utover de nasjonale datoene. Magda tror dette kan være noe av årsaken til hvorfor hundeeiere ikke husker den nasjonale datoen.

– Flere kommuner har allerede hatt ekstraordinære regler for båndtvang i vinter. Det kan være årsaken til at folk bommer, utdyper hun.

En del av ansvaret som hundeeier

At hunden lystrer deg og kommer når du roper er ikke godt nok under båndtvangen, så husk å ta med båndet. Lengre bånd kan brukes dersom du ønsker at hunden skal løpe litt friere.

– Å vite når det er båndtvang og følge det er en del av ansvaret med å ha hund. Og som en fugl som må ha vinger for å fly, må en hund ha et bånd for å sikre trygghet og frihet på samme tid, forteller Nawrocka.

Dersom man ønsker at hunden skal få leke fritt, finnes det stadig flere hundeparker og inngjerdede områder som tilrettelegger for at hunden får stor frihet, også mellom 1. april og 20. august.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Mandal i Lindesnes. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.