Finans

1 million nordmenn skal fikse på hus og hage i påsken

– En grundig vårsjekk på huset er smart, både for husets levetid, lommeboken og livskvaliteten din, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

I undersøkelsen som Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, oppgir 23 prosent, tilsvarende 1 million nordmenn, at de skal være hjemme og fikse på hus og hage i påsken. Det er flest i Rogaland, Vestfold og Telemark som oppgir dette. 

–Boliger som blir vedlikeholdt stiger mer i verdi enn de som ikke gjør det. Og, jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres – desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene, råder Hofstad-Nielsen.

Fuktig klima gir flere skader

Mange skader kommer av at vann trenger inn i bygningen utenfra. Andre oppstår på grunn av kondens eller lekkasjer.

– Dersom du får en vannskade som ikke håndteres og saneres skikkelig, vil følgesvennene sopp og råte raskt kunne få fotfeste – men det kan ta lang tid før du oppdager dem. Dessuten kan vannskader gå uoppdaget gjennom vinteren, forklarer Hofstad-Nielsen.

Når du først er ute og gjør det fint i hagen, anbefaler skadeforebyggeren at du også gjør en innsats for å sørge for at vannet renner rett vei, nemlig bort fra huset. Hun minner også om vedlikeholdsplikten:

– Som boligeier har du faktisk vedlikeholdsplikt av hus og hage, og kan risikere å få lavere erstatning fra forsikringen din om noe skulle skje og du ikke har gjort nødvendig vedlikehold. Våren er derfor et godt tidspunkt for å rense takrenner, sjekke tak, yttervegger og beslag over vinduer og dører og gjennomføre nødvendig hagearbeid.

Nordmenn lite påvirket av klimaendringene

Klimarelaterte skadeutbetalinger er sterkt økende. Likevel viser denne undersøkelsen at klimaendringer i svært liten grad påvirker hvordan nordmenn bruker oppussingspengene sine. Over 7 av 10 nordmenn oppgir at de bekymrer seg lite for om boligen tåler klimaendringer.

– Mange norske boliger trenger en oppgradering. Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi derfor å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør, sier Hofstad-Nielsen.

Dette bør du være klar over når du skal klargjøre hus og hage:   

  • Det er regler for bruk av tilhenger: Hvilken tilhenger du kan kjøre avhenger av hva slags tilhenger du har, hvilken type bil du trekker den med og hvilket førerkort du har. Det er ikke påbudt å forsikre tilhengeren, men det kan likevel være smart å ha, opplyser skadeforebygger Hofstad-Nielsen.  
  • Gjenbruk, ikke kast: Det er sløsing med ressurser å kaste ting som ikke er ødelagt eller som kan repareres. Har du ikke behov for tingen selv lengre, gi den bort så andre kan få glede av den, oppfordrer Hofstad-Nielsen.
  • Ikke brenn hageavfall: Bråtebrann og brenning av hageavfall kan være forbudt der du bor. Det er fort gjort at det kommer ut av kontroll om du forsøker å brenne hageavfallet ditt, sier skadeforebyggeren. Så uavhengig om det er lov eller ikke i din kommune, anbefaler vi alle å kjøre bort alt hageavfall til nærmeste gjenvinningsstasjon.
  • Vedlikehold av hus og hage: Du har faktisk vedlikeholdsplikt av hus og hage, og kan risikere å få lavere erstatning fra forsikringen din om noe skulle skje og du ikke har gjort nødvendig vedlikehold. Våren er derfor et godt tidspunkt for å rense takrenner, sjekke tak, yttervegger og beslag over vinduer og dører og gjennomføre nødvendig hagearbeid, sier Nielsen. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Mandal i Lindesnes. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.