Extraavisen.no

Helse

4 av 10 barn tror bacon kommer fra en plante

(MAT/HELSE): Barn har begrenset matkunnskap – spesielt når det kommer til enkelte matvarer. Dette ifølge en studie publisert i Journal of Environmental Psychology, som inkluderte 176 barn mellom 4 og 7 år.

Publisert for

, den

Bilde fra boken "Fra liten til stor - alt om plantebasert ernæring". Foto: Grønt Forlag

Undersøkelsen så på barnas kunnskap om plante- og animalsk opprinnelse til matvarer, samt deres forståelse av hva som kan og ikke kan spises.

Pølser, kyllingnuggets og bacon ble klassifisert som plantemat

Det ble funnet til dels store feil i grunnleggende matkunnskap, spesielt når det gjaldt animalske matvarer. For eksempel klassifiserte mange av barna bacon og pølser som mat fra planteriket.

Til og med kyllingnuggets, en matvare som har et dyr i navnet, ble kategorisert som plantebasert mat av mer enn en tredjedel av barna i utvalget. Kunnskapene om maten økte til en viss grad med alder.

Generelt ser det ut som at barn også sliter med ideen om å bruke visse dyr som matkilde, selv når det gjelder animalske matvarer som tradisjonelt inngår i deres egen matkultur. Dette så man særlig blant 6-7 åringene.

Både kylling, ku og gris ble klassifisert som “ikke OK å spise”, mens det var mer akseptabelt å bruke fisk som mat.

Tips til foreldre til barn og unge som vil bli veganere/vegetarianere

Undersøkelser blant annet fra BBC viser at veldig mange barn allerede er, eller ønsker å bli veganer eller vegetarianer.

Mye tyder på at dette er en trend som øker raskt. Stadig flere barn og ungdommer bestemmer seg for å kutte ut animalske matvarer på egen hånd. Hvordan møter man dette som foreldre/omsorgsperson om man selv ikke er kjent med et vegetarisk kosthold?

Boken Fra liten til stor – er skrevet blant annet for foreldre, lærere, barnehageansatte og helsesykepleiere, og gir mange tips til hvordan man kan sørge for et sunt og næringsrikt kosthold til barn og unge helt uten, eller med lite, animalske matvarer. I tillegg til en grundig ernæringsdel får du tips til mer enn 40 næringsrike og sunne basisoppskrifter smaktestet av barna og ungdommen selv.

Forfatterne av boken er Lars Fadnes (lege/professor), Nina Johansen (mastergrad i ernæring) og Cathrine Birkeland (spesialist på plantebasert familiemat). De har alle lang erfaring med plantebasert kosthold og barneernæring. Forfatternes mål med boken er å gjøre det enkelt og trygt for alle å spise plantebasert.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer