Innenriks

4 av 10 nordmenn er stresset over julemiddagen

Hver sjette nordmann oppgir at de føler seg stresset over julemiddagen i år, og hele 57 prosent kan tenke seg å gjøre endringer i julen for å spare penger på maten.

Det viser ferske tall fra en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av HelloFresh. For å hjelpe nordmenn å redusere stress, kostnader og matsvinn, lanserer HelloFresh «Juleløftet».

Julen nærmer seg og flere begynner forberedelsene, men prisene øker og det ser ut til å ha innvirkning på julestemningen. Av de som føler seg stresset over julemiddagen i år, oppgir 37 prosent at stresset skyldes økonomiske årsaker, mens 31 prosent svarer at årsaken til stresset er at det er mange retter som skal lages.

– Mange gleder seg til jul, god mat og ikke minst til å tilbringe tid sammen med sine nærmeste. Når så mange som 57 prosent kan tenke seg å gjøre endringer for å spare penger i julen, bør noen løfter lages, slik at tradisjonene likevel blir opprettholdt. Ved å redusere matsvinn, og ikke handle mer mat enn man trenger, kan man gjøre det enklere å holde på tradisjonene i år, sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk direktør i HelloFresh.

I fjor svarte 84 prosent at de spiser opp restene fra julemiddagen de neste dagene. I år svarer kun 54 prosent at de lager ny mat av restene. Derimot virker det som nordmenn er mer opptatt av å spare godt på maten nå. I årets undersøkelse svarer nemlig 59 prosent at de fryser ned matrestene fra julemiddagen og spiser det senere. Dette er økning opp fra 38 prosent i fjor.

Mens 16 prosent svarte at de planla å bruke under 2.000 kr på julematen i fjor, svarer 27 prosent i år at de kommer til å bruke under 2.000 kr på julematen, – og dette i en tid hvor prisene har gått opp.

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan. Foto: HelloFresh

Juleløftet som skal minske unødvendige og kostbare rester

For å hjelpe nordmenn å planlegge årets julemat har HelloFresh laget «Juleløftet» – en kontrakt familier rundt om i Norge kan signere for å gi et løfte om et løft i julen.

Kontrakten skal hjelpe familier å snakke om forventninger og ønsker de har. Det er også fullt mulig å fylle inn egne løfter selv, slik at familiene får mer tid til å kose seg og feire en god jul sammen. Juleløftet lanserte HelloFresh i sine matkasser i uke 48 og kan også lastes ned fra nettsiden deres.

– Vi vet at mange nordmenn går en tøff vinter i møte med høye kostnader. Ved å planlegge Juleløftet i fellesskap, vil nordmenn kunne redusere kostnader, stress og unødvendig matsvinn, slik at de heller kan fokusere på det som er viktig, sier Vestergaard Kaldan.

Nannas tre beste tips for å redusere matkostnadene denne julen:

Lag kun mat som faktisk blir spist

Planlegg og snakk sammen om hvilke retter som familien og gjestene faktisk har lyst på. I tillegg bør man undersøke hvor mye mat man trenger. En tommelfingerregel kan være å beregne 600-800 gram totalt per person. Gjerne 150-250 gram med de kalde rettene, 375 gram – 475 gram med de varme rettene og deretter 100-250 gram på dessert.

Lag mat fra bunnen av

Den tiden du sparer på å lage unødvendige retter, kan du heller bruke på å lage det familien vil ha – fra bunnen av. Og for å spare enda mer tid, kan hele familien hjelpe til. Kanskje det blir en ny tradisjon?

Vær kreativ med restene

Det er lett å bli lei av julematen. Hva med å forvandle skinken, kjøttbollene og pølsene til nye retter som pasta, pai eller salat?

Lik Extraavisen.no på Facebook!