NyheterPolitikk

Nekter fremdeles å fortelle hvem sponsoren er

Partiet FOR, ledet av Marielle Leraand, sendte mandag kveld ut en pressemelding, der de meddeler at de avslutter den omdiskuterte, og mye omtalte, plakatkampanjen der de gikk inn for å avslutte all støtte til Ukrainas forsvarskamp. Men selv om kampanjen avsluttes, nekter de fremdeles å fortelle hvem sponsoren er.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Kampanjen det nystartede partiet Fred og Rettferdighet (FOR) har kjørt på t-banenstruter – og stasjoner i Oslo har vakt mildt sagt oppsikt. På selveste 17. mai, mens unger går i barnetog og foreldrene skåler sine første av mange skåler for Norge og friheten, gikk startskuddet for en godt planlagt kampanje fra «fredsfolket» i FOR.

I denne kampanjen som ble rullet ut på Ruters-kollektivnett i Oslo, kunne man se partileder Marielle Leraand, og toppkandidaten i Akershus, Glenn Diesen (og andre kandidater) fremføre budskapet om at Norge bruker 85 milliarder på krig i Ukraina, penger som heller burde vært brukt på velferd i Norge.

Kampanjen provoserte mange som mente at det er å støtte Norges å støtte Ukrainas frihetskamp. Det ble rapportert om at flere ble observert gående fra vogn-vogn på t-banen for å rive ned plakater.

Mandag kveld sendte partiet ut en pressemelding, der de melder at kampanjen legges ned etter det de omtaler som sporveiens manglende evne til å oppfylle kontrakten, grunnet systematisk, politisk motivert hærverk rettet mot våre plakater.

Kampanjen, som dersom den hadde fortsatt ut den planlagte kampanjeperioden, ville ha kostet det lille, nystartete partier 1,5 millioner kroner. Reklamebyrået som på vegne av Oslo sporveier, har solgt reklameplassene, opplyser at partiet slipper å betale for hele kampanjen. I og med at kampanjen ble stoppet halvveis, slipper de unna med å betale rundt 750.000.

I pressemeldingen opplyser partiet at det ubrukte beløpet, anslagsvis 750.000, vil «omdisponert», altså eksempelvis bli brukt på annet valgmateriell eller liknende.

Ukjent sponsor

Mye av kritikken mot partiets kampanje har gått på partiets manglende vilje til å opplyse om hvem som betaler gildet. En kampanje, med en listepris 1,5 millioner, er mye penger for et lite og nyregistrert parti. Partiet har heller ingen kjente, rike onkler i i kulissene. Så det knyttet seg derfor en viss interesse til hvem som hadde sponset denne kampanjen. En av spekulasjone gikk på «utenlandske bidrag», at det var russiske interesser, eller personer/organisasjoner tilknyttet russiske interesser, som sto bak. Dette avvises av den profilerte Glenn Diesen, uten at han går i detaljer om hvem denne rike «onkelen» er.

Men dette er i beste fall en utsettelse av det hele. Alle politiske partier som deltar ved valg i Norge, er pliktige til å følge norsk lov, i dette tilfellet den såkalte «partiloven». Der heter det blant annet at alle bidrag over en viss sum skal, innen fire uker etter at bidraget ble gitt, rapportere inn dette. Alle innrapporterte bidrag offentlig gjøres dette på nettsiden partifinansiering. Der kan alle se hvem som hatt bidrag til det enkelte parti.

Etter hva som er opplyst av Oslo sporveier, ble avtale mellom sporveiens salgsselskapet og FOR inngått 30. april. Det betyr, gitt litt slingringsmonn for helligdager og slikt, at innen utløpet av mai må partiet, enten de vil eller ei, opplyse om alle forhold rundt denne omstridte kampanjen.

Partilovnemda ser på saken

Men mye tyder på at mye kommer frem før den tid. Den såkalte Partilovnemnda, som har rril oppgave å påse at reglene om finansieringen av de politiske partiene følges, har varslet at de vil se på saken.

Etter hva som er opplyst, vil dette skje på en møte i nemnda 27. mai. Så får vi se om det der kommer frem ytterligere opplysninger om hvem partiets rike «onkel» er.

Følg Extraavisen på facebook!