I dag besøkte utviklingsminister Åsmund Aukrust Syria. Et halvt år etter Assad-regimets fall er den politiske situasjonen fortsatt skjør. Behovene for humanitær bistand og hjelp til gjenoppbygging er enorme. Norge fortsetter sitt engasjement for en bærekraftig politisk overgang og gjenoppbygging av Syria.

Ruin etter ruin. Hele nabolag i området Darayya, utenfor Syrias hovedstad Damaskus, er borte. Darayya var spesielt rammet under den syriske borgerkrigen. Her møtte utviklingsminister Åsmund Aukrust en familie som har fått hjelp fra den norske organisasjonen Flyktninghjelpen, til å reparere huset sitt.
Der har de tatt inn familiemedlemmer som har være på flukt, men som nå har returnert til ruinene i Syria. FN anslår at 16 millioner mennesker i Syria trenger humanitær hjelp. Norge har vært en av de største humanitære giverne til Syria det siste tiåret.
Siden Assad-regimets fall har så mange som 500 000 syriske flyktninger returnert. For mange er det kun ruiner å vende hjem til. Behovene vil fortsette å være enorme mens landet sakte, men sikkert bygges opp igjen. Norge øker derfor støtten med 20 millioner kroner til FNs humanitære innsats.
Skjør politisk situasjon
– Dagens besøk er det tredje politiske besøket fra Norge på et halvt år, og det viser at vi har et betydelig engasjement for det syriske folk. Den politiske situasjonen er skjør. Nettopp derfor er det viktig å komme raskt i gang med gjenoppbyggingen og bidra til at befolkningen får tilgang til grunnleggende tjenester.
Historien om Syria skrives nå, og Norge ønsker å være en konstruktiv støttespiller, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.
Aukrust hadde politiske møter med utenriksminister Al-Shaibani, energiminister Mohammed al-Bashir og vise-helseministeren, Al Khatib. I disse møtene pekte de på helse og energi som to prioriterte områder for gjenoppbyggingen. Regjeringen har allerede økt støtte til disse områdene i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.I møtene ble også de varslede sanksjonslettelsene fremhevet som noe som gir håp.
Må gi håp
– For å skape framtidshåp må innbyggerne få mat på bordet, grunnleggende tjenester og jobber å gå til. Fokuset i Damaskus er sanksjonslettelser fra USA og EU fordi det vil føre til økonomisk vekst og utvikling. Norge har i tiden etter Assad-regimets fall tatt til orde for slike lettelser. Det har vi gjort fordi en fungerende økonomi og mulighet for utvikling er avgjørende for et bærekraftig og inkluderende syrisk samfunn. Den muligheten må verdenssamfunnet gripe, sier Aukrust.
Tidligere i mai ble en ny kommisjon for overgangsjustis oppnevnt. Norge håper på en konstruktiv og inkluderende tilnærming i dette viktige arbeidet. Norge er samtidig tydelige i sine forventninger til myndighetene i Syria. Landet står overfor flere omfattende utfordringer og de voldelige sammenstøtene både i mars og den siste tiden er svært bekymringsverdige. Det viser viktigheten av at overgangsregjeringen nå klarer å ivareta ro og orden i Syria, og starter arbeidet med en troverdig forsoningsprosess.
– Som en god venn av det syriske folket er vi ærlige i våre tilbakemeldinger. Norge støtter en syrisk-ledet og syrisk-eid politisk prosess. FN bør være en viktig støttespiller.
