Hvorfor gjøres det så lite for å stoppe de farlige klimaendringene – når så mange ønsker at det skal gjøres mer?

Undersøkelser tyder på at mellom 80 og 89 prosent av verdens befolkning ønsker at styresmaktene skal sette i gang mer kraftfulle klimatiltak. De fleste vil bidra, også økonomisk, hvis de får muligheten til selv å gjøre en innsats.
Et eksperiment
Hvis du får 450 USD, nesten 5000 kroner, men kan gi en del av pengene til nødhjelp i land som er hardt rammet av klimaendringer, hvor mye ville du da gi? Cirka halvparten viste det seg, i et konkret eksperiment, der folk fikk pengene i hånden. Når de fikk vite at andre var med på det samme, økte givergleden betydelig!
Eksperimentet, som ble utført i USA, er et eksempel som viser at folk er villige til å ofre noe for å redde klimaet. Flere andre studier tyder på det samme. Likevel er myten om at klimatiltak ikke har oppslutning blant vanlige folk utbredt over hele verden – og mange politikere tror det er slik, og lar seg styre av det.
Prosjektet 89 prosent
Den britiske dagsavisen The Guardian har derfor lansert et nytt samarbeidsprosjekt. Det omfatter en rekke mediehus og skal vare ett år. Håpet er å bryte «taushetsspiralen» og få fram makten i at det er en stor majoritet som ønsker en grønnere og rettferdigere verden.
Formålet med 89 prosent-prosjektet er å inspirere til større innsats for klima ved å gi nytt håp og mer energi til alle som ønsker mer handling. Media skal bli bedre til å formidle nyheter om klima – og få fram hvor mange vi er som ønsker betydelig større innsats og en endret politikk for å berge kloden.
Det er lett å bli deprimert av stadige påminninger om klimaendringer og ødelagt natur. Derfor gjelder det å gi folk muligheten til å være med å sette i gang gode, selvforsterkende prosesser. Det kan bli en gamechanger – og bringe verden over et sosialt vippepunkt mot stadig ny klimafremgang, viser forskningen.
Se mer om prosjektet i the Guardian Spiral of Silence her
Om meninger i Norge: Vi har tidligere omtalt undersøkelsen der 89 prosent ønsket en kraftigere klimapolitikk. Her fikk Norge et rimelig bra resultat. I samme artikkel omtaler vi imidlertid også en annen undersøkelse der Norge kommer svært dårlig ut.
Saken ble første gang publisert av Besteforeldrenes klimaaksjon.
