Extraavisen.no

Utenriks

– Å støtte forfulgte studenter er mer aktuelt enn noensinne

(HVITERUSSLAND/NORGE): – Students at risk-programmet gjorde at jeg kunne fullføre studiene mine uten å frykte politisk forfølgelse. Det forandret hele livet mitt, sier Héctor Ulloa fra Honduras.

Publisert for

, den

Héctor Ulloa fra Honduras er en av 72 studenter som så langt har mottatt støtte fra det norske Students at risk-programmet. Foto: HK-DIR

Han er én av totalt 72 studenter som så langt har mottatt støtte fra det norske Students at risk-programmet.

Den spente situasjonen i Hviterussland og nylig i Afghanistan, har igjen satt akademisk frihet for studenter på dagsordenen. Nå er håpet at EU kommer på banen for å støtte studenter som står i fare for forfølgelse i hjemlandet sitt.

– Et av våre viktigste program er dessverre mer relevant enn noensinne, sier divisjonsdirektør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Harald Nybølet.

Får mulighet til å fullføre utdanningen

Det norske “Students at risk”-programmet, som forvaltes av direktoratet, gir studenter som står i fare for å ikke kunne fullføre utdanningen sin på grunn av sitt politiske engasjement, muligheten til å studere ferdig i Norge. Siden 2015 har 72 studenter mottatt stipend fra ordningen.

– Selv om «Students at risk»-programmet vårt er lite, relativt sett, er det et av våre viktigste program. Studenter er i front når det gjelder å kjempe for demokrati og menneskerettigheter, og i mange tilfeller må de lide for det, sier Nybølet.

Veien videre på europeisk nivå

Flere europeisk land har etablert egne program for å støtte forfulgte studenter. I Tyskland har The German Academic Exchange Service (DAAD) startet sitt Hilde Domin-program og i Polen har Polish National Agency for Academic Exchange (NAWA) nylig opprettet et program rettet mot studenter fra Hviterussland.

Nå håper de tre organisasjonene at EU kommer på banen. Tirsdag 16. november kl. 10 inviterer de til det digitale arrangementet “Defending Academic Freedom by supporting Students at Risk. Towards a European approach?”. Her lanseres også et konkret forslag til veien videre på europeisk nivå.

Under arrangementet vil tre studenter bli intervjuet om sine erfaringer med programmene, i tillegg til at det vil være en paneldiskusjon blant annet med representanter fra Europaparlamentet og den Europeiske Studentunionen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!