Extraavisen.no

Kultur

Arrangerte Sci-fi-festivalen for syvende år på rad

(FREDRIKSTAD): Denne helgen ble Fredrikstad Sci-Fi Festival arrangert for syvende år på rad i lokalene til Fredrikstad Kino, sentralt plassert i plankebyen rett ved Glommas bredder.

Publisert for

, den

Vinnerne av cosplaykonkurransen ble presentert under Sci-Fi-Festivalen i Fredrikstad i helgen. Foto: Willy Larsen

Etter en litt mindre og mer anonym festival i fjor grunnet Covid-19 restriksjoner, forventer festivalsjef Mette Durban Andreassen i år at festivalen igjen vil ha 3-4000 besøkende fordelt over de tre festivaldagene.

Dørene på Fredrikstad Kino er åpne for alle med en interesse for det fantastiske, science fiction, film, gaming, cosplay, tegneserier og fandom generelt.

Festivalen ble startet opp i 2015 som et kommunalt kulturtilbud primært rettet mot ungdom, og det er viktig for arrangørene at festivalen skal være tilgjengelig for alle. Derfor har de i motsetning til mange andre lignende arrangementer også lagt til rette for enkelte gratis aktiviteter for de med dårlig råd.

Festivalen tilbyr forøvrig gjestene sine et bredt spekter av aktiviteter. Her kan du f.eks prøve både VR-gaming, retro- og konsollgaming samt god, gammeldags LAN-gaming for de PC-interesserte. Festivalen tilbyr også gjestene å spille fysiske brettspill i lokalene, arrangerer diverse workshops og paneler, samt stiller med et bredt filmtilbud som inkluderer et tyvetalls kinovisninger i løpet av helgen.

Festivalen hadde som vanlig også en egen fotovegg tilgjengelig. Foto: Willy Larsen

Det er også mange salgsstands i foajeen, med store og små lokale og nasjonale aktører som selger tegneserier, actionfigurer, spill, håndlagde smykker og diverse annet som appellerer til målgruppen.

Den kanskje største begivenheten under festivalen var cosplaykonkurransen som ble avholdt lørdag ettermiddag. Cosplay, dvs «Costume Play», er fenomenet som har bredt om seg også her til lands de siste ti årene, hvor vanlige folk kler seg opp som sine favorittkarakterer fra dataspill, tegneserier, film og tv-serier. En stor andel av de besøkende på festivalen kommer utkledt, og mange bruker mye tid og penger på kostymene sine.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Cosplayer og festivaldeltaker Marthe Karlsen Moseby (24) har tatt turen fra Bærum bl.a. for å være deltaker i cosplaykonkurransen. Konkurransen er todelt, hvor den første foregår som en såkalt pre-judging. Her sitter et panel med erfarne cosplayfolk og bedømmer den tekniske håndtverkskvaliteten på kostymene til deltakerne.

De mest seriøse cosplayerne bruker hundrevis av timer på kostymene sine for å få de så nært opp til de originale kostymene som mulig. Med tanke på at disse originale kostymene ofte kun eksisterer som tegninger og i digitale versjoner, er det imponerende at deltakerne klarer å lage ekte, fysiske versjoner som kan benyttes i det virkelige liv som funksjonelle klær.

Gode muligheter for å spille gamle favoritter også fra 90-tallet. Foto: Willy Larsen

I tillegg består cosplaykonkurransen av en performance-del, dvs at alle deltakerne må gjennomføre en liten opptreden foran publikum i salen.

Marthe, som har holdt på med cosplay siden 2012, har for anledningen tatt med seg sitt egenproduserte «Dutchess Satine» kostyme, som er en karakter fra den animerte Star Wars-serien The Clone Wars. Hun har tidligere vært på festivalen i Fredrikstad to ganger og anslår at hun har brukt over halvannet år på å ferdigstille kostymet sitt.

Hun elsker den kreative delen av cosplaying, samtidig som hun synes det er gøy å være forskjellige karakterer for en dag og møte andre likesinnede. Hun er også aktiv og reiser rundt på forskjellige festivaler, eller «cons» (Conventions) som det gjerne kalles, i både inn- og utland.

Tidligere år har festivalen også gjerne hatt celebre gjester fra utlandet som f.eks Jeremy Bulloch, skuespilleren bak Boba Fett-karakteren fra de originale Star Wars-filmene. I år har festivalen av naturlige årsaker ikke invitert inn utenlandske æresgjester, men festivalledelsen lover å komme sterkere tilbake på denne fronten i april neste år når 2022-festivalen planlegges avholdt.

Neste høydepunkt for de cosplay- og fandominteresserte her til lands er Spillexpo Oslo Comic Con som arrangeres i november på Norges Varemesse. Dette er et vesentlig større arrangement, med et forventet besøkstall på 20 000. Her er hovedfokus rettet mer mot gaming, men gigantmessa på Lillestrøm har de siste årene fått et stadig større fokus også på cosplay-biten.

Zoo Comics var på plass med et bredt vareutvalg. Foto: Willy Larsen
Space Invaders har passert 40 år, men er fortsatt like gøy å spille Foto: Willy Larsen
Pokeballs, magneter og andre godsaker til salgs på en av salgsstandene. Foto: Willy Larsen
Små og store kunne også teste ut VR (Virtual Reality) på festivalen. Foto: Willy Larsen
PC-gamerne hadde sitt eget lille LAN-område. Foto: Willy Larsen
Oversikt over det ene salgsområdet under festivalen. Foto: Willy Larsen

Siste artikler: