Extraavisen.no

Helse

290 får tilbud om hjemmedialyse

(NORGE): I Helse Sør-Øst er det 290 pasienter som får tilbud om hjemmedialyse. Det betyr at de slipper å reise til et sykehus for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet fordi nyrene har sviktet.

Publisert for

, den

Foto: Helse Sør-Øst

– Det er et helt nytt liv! Det sier Jon Sisjord fra Gransherad i Telemark. Nå kan han være i full jobb og ha en normal hverdag. Han er én av mange som har fått tilbud om hjemmedialyse de siste årene.

I fire og et halvt år måtte Jon Sisjord reise til Skien for å rense blodet sitt. Tre dager i uka, fram og tilbake, halvannen time hver vei pluss flere timer med dialyse på sykehuset. – Hele livet mitt handlet om sykdom og behandling, men i dag tenker jeg nesten ikke på at jeg er nyresyk, sier Sisjord.

Etter 648 reiser til Sykehuset Telemark i Skien, fikk han tilbud om hjemmedialyse. Nå kan han behandle seg selv om ettermiddagen, være i jobb, delta på sosiale aktiviteter og være sammen med familien. – Det er nesten som å få livet tilbake, sier Sisjord.

I 2017 var det 18 prosent som fikk et slikt tilbud. I dag har andelen steget til 29,5 prosent. Det betyr at det nasjonale og regionale målet på 30 prosent nesten er nådd.
Selv om tallene varierer fra sykehus til sykehus, ligger andelen gjennomgående høyt i hele Helse Sør-Øst.

Lik Extraavisen.no på Facebook!