Belgisk domstol krever at staten fjerner koronarestriksjonene

En domstol i Brussel sier de vil gi staten dagsbøter dersom ikke staten opphever koronarestriksjoner innen 30 dager. Domstolen mener restriksjonene er i strid med grunnloven.

En mor og hennes tre barn står på en bro og ser mot trafikken iført munnbind. Foto: Christian Lue

Det melder avisen la Libre.

«I strid med konstitusjonelle og/eller juridiske regler som krever at de opptrer på en bestemt måte», heter det i kjennelsen, som kom etter at Menneskerettsforbundet (LMH) gikk til retten og beskyldte myndighetene for å ha fratatt folket rettigheter.

Staten risikerer å få dagsbøter på 5.000 euro dersom ikke koronarestriksjonene blir opphevet.

Domstolen mener at det hele startet som en dugnad, men kom ut av kontroll da folket ble pålagt å følge de innførte restriksjonene. De mener at ulovlige tiltak må bli slutt på: «ta alle nødvendige skritt for å få slutt på en ulovlig tilstand som følge av tiltak som begrenser grunnlovsfestede rettigheter og friheter», konkluderer retten.

Det blir også vist konkret til dekreter fra regjeringen fra 28. oktober i for og senere. Advokatene krever at tiltak som ble nedfelt i disse dekretene må fjernes innen 30 dager.

– Vi er glade for denne avgjørelsen. Dette er en viktig dag for rettssikkerheten og demokratiet, sier advokatene Audrey Lackner og Audrey Despontin, som representerer LMH, ifølge avisen.

Under retten ble det fastslått at tiltakene som ble innført i fjor ikke er laget for å håndtere en pandemi. De mener tiltakene som innbyggerne i Belgia er underlagt, bryter med menneskerettighetene.

Lik Extraavisen.no på Facebook!