Extraavisen.no

Arkiv

Bemanningsbransjen flater ut

(ARKIV): Bemanningsbransjen i NHO Service legger i dag frem statistikk som viser tegn til avkjøling i norsk økonomi. Men signalene er ikke entydige. Mangelen på arbeidskraft fortsetter å stige. Aldri har arbeidsledigheten vært lavere.

Publisert for

, den

Med en vekst på fem prosent i første kvartal opplever bemanningsbransjen lavere veksttakt enn for samme periode i fjor. Dette er justert for at påsken i år var i 1. kvartal. Veksttakten har ikke vært lavere siden 4. kvartal 2003. Bransjens utvikling er likevel sterk. Bemanningsbransjen utførte nær ti millioner arbeidstimer i første kvartal i år. Det tilsvarer 22.667 heltidsstillinger, viser tall som NHO Service offentliggjør i dag.

Konjunkturavhengig

– Bemanningsbransjen er sterkt konjunkturavhengig og er blant de første som merker tegn på avkjøling i økonomien, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service. Han understreker imidlertid at dagens lavere veksttakt for bransjen ikke entydig kan tolkes som et tegn på dårligere tider.

Mangelen på arbeidskraft er fortsatt voksende i Norge. Bemanningsbransjen merker dette ved at man i 1. kvartal satte ny rekord i rekrutteringer til faste stillinger (3.167 personer). Dette er en vekst på 44 prosent siden samme periode i fjor.

– Fortsetter utviklingen i samme takt vil mer enn 12.000 personer bli rekrutterte til faste stillinger gjennom bemanningsbransjen i 2008, sier Hagelien.

Sterk trend

Den generelle mangel på arbeidskraft fører til at innleiebedriftene i sterkere grad en før tilbyr fast jobb til personell som kommer via bemanningsfirmaer. Samtidig fører arbeidskraftsmangel til at bemanningsbransjen får en større utfordringer med å skaffe etterspurt personell. Bransjen får her litt drahjelp fra myndighetene.

– Regjeringens initiativer for å forenkle tilgangen til arbeidskraft fra utlandet er her meget verdifullt, sier Even Hagelien. Han understreker at arbeidskraftsmangelen begrenser utviklingen i norsk økonomi, gir redusert fleksibilitet og omstillingsevne i forhold til sesongvariasjoner.

Bygg og anlegg på topp

For tiden er det yrkesområdet bygg og anlegg som er det største innen bemanningsbransjen i Norge. Bransjen utfakturerte i første kvartal 1.821.892 timer på dette felt. Det utgjør ca 4.164 heltidsstillinger. Kontor og administrasjon (1.702.899 timer) og lager, logistikk og transport (1.319.641 timer) kommer på de neste plassene. De yrkesområdene hvor bransjen har sett den mest positive utviklingen siste år er bygg og anlegg ( vekst på 25 prosent) og helse og omsorg (vekst på 17 prosent).

De tre største markedene for bemanningsbransjen var i 1. kvartal ikke uventet Oslo (2.709.777 timer), Hordaland (1.084.871 timer) og Rogaland (984.555). Siden samme tid i fjor har man sett en særlig positiv utvikling i Møre og Romsdal (+65 prosent), Vest-Agder (+30 prosent) og Nordland (+29 prosent).

Lik Extraavisen.no på Facebook!