– For mange barn blir nyttårsaften en skummel kveld med bråk fra fyrverkeri og berusede voksne, advarer alkovettleder.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir annenhver nordmann at de mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften. Samtidig sier tre av ti at de har sett berusede voksne sammen med barn på årets siste dag.

Det bekymrer Katrine Gaustad Pettersen, som er fungerende generalsekretær i Av-og-til.

– Nyttårsaften kan i seg selv oppleves som litt skummel for de minste. Det er raketter, smell og kan oppleves litt kaotisk. Hvis de voksne i tillegg skåler og skråler og oppfører seg annerledes, kan det bli en vond kveld for barna, sier hun.

Barna kan ikke forlate festen

Nyttårsaften er unntakstilstand i mange familier, barna får være oppe lenger og de får med seg mer av festen. Alkovettlederen oppfordrer til ekstra bevissthet på hvor mye alkohol man drikker utover kvelden.

– Barn merker at vi har drukket mye tidligere enn vi tror. Etter noen glass alkohol kan det være vanskelig å bedømme hvordan vi oppfattes, og når barna synes at stemningen går fra å være hyggelig til å bli ubehagelig. Husk at barna ikke kan gå hjem fra festen når de har fått nok, sier Pettersen.

Maks to glass er greit

Hvert år spør Ipsos barn om hvor mye de synes at voksne skal drikke når de er sammen med dem. Da svarer de fleste at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol.

Det er en viktig beskjed å ha med seg inn i det nye året, mener Pettersen.

– Skål gjerne i champagne når klokka slår tolv, men ta hensyn til barna og hold deg til maks to glass. Da får både du og barna en bedre start på 2022, sier hun.

Om undersøkelsen*:

Synes du at det drikkes for mye alkohol på nyttårsaften med barn til stede?Total
Andel ja49 %
Har du noen gang i løpet av de siste 2 årene sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften?Total
Andel ja30 %

*Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført en undersøkelse på web i perioden januar – mars 2021. 2748 respondenter på landsbasis.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer