Extraavisen.no

Kultur

Birgit Skarstein i utstilling på Norges Olympiske Museum

(SPORT): Paralympics-vinnerne Birgit Skarstein og Salum Kashafali hylles på Norges Olympiske Museum i forkant av Para-VM i snøsport til helgen.

Publisert for

, den

Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen (t.v.) åpnet utstillingen. I midten Birgit Skarstein og til høyre fotograf Arnfinn Johnsen. Foto: Rannveig Røstad / Norges Olympiske Museum

Utstillingen “BEST – paralympisk gull” viser portretter av alle norske nålevende paralympiske mestre og historier om disse. Fotografiene er tatt av Arnfinn Johnsen, som tidligere også har portrettert norske gullvinnere i OL.

– Det å få lov til å få innpass på en vegg her, sammen med de store som jeg har sett opp til i mange år er nesten litt absurd og surrealistisk, sa en stolt Birgit Skarstein under en markering på Norges Olympiske Museum på Maihaugen på Lillehammer tirsdag.

Foto: Arnfinn Johnsen

Kompletterer utstillingen

I løpet av 60 år med paralympiske leker har 104 norske utøvere tatt 296 gullmedaljer.

I fotografiene har Arnfinn Johnsen ønsket å vise utøverne uten fokus på deres funksjonsnedsettelse eller den bragden de er kjent for.

Utstillingen åpnet første gang på OL-museet i fjor vinter, og nå vises den igjen i oppdatert versjon. Utstillingen er komplettert med portretter av våre to siste paralympiske mestere fra Tokyo sist sommer, Birgit Skarstein og Salum Ageze Kashafali.

Vises under Para VM

Under markeringen tirsdag sto fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, for re-åpningen av utstillingen. Den kom rett i forkant av Para-VM i snøsport som starter på Lillehammer i helgen. Birgit Skarstein er en av VM-deltakerne.

– For meg er dette en utstilling som viser hvor viktig det arbeidet som gjøres i mesterskapet er, ikke bare på grunn av medaljene, men den viser hva man kan oppnå ved hardt arbeid og ved å tørre å følge drømmene sine, sier Skarstein.

Til sammen presenteres nå 85 portretter av alle norske nålevende utøvere som har tatt gull i Paralympics.

Hesikten med utstillingen og boken “BEST – 82 Paralympiske gullportretter”, som kom i fjor, har vært å bidra til at gullvinnerne fra Paralympics blir synliggjort på en positiv måte og at de kan fremstå som forbilder for yngre med nedsatt funksjonsevne.

Foto: Arnfinn Johnsen

Større prestasjoner

De paralympiske utøvernes situasjon har vært ganske annerledes enn våre andre gullvinneres når det gjelder økonomi og oppmerksomhet.

– Kanskje er deres prestasjoner enda større enn de funksjonsfriske OL-vinnernes – med deres store og profesjonelle støtteapparat, mener Johnsen.

Fotografiene og historiene forteller om livsgnist, mot, utholdenhet, glede og styrke – og om det å være best.

Utstillingen vises på Norges Olympiske Museum til 31. august 2022.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Extraavisen arkiverer 2,7 mill. artikler. Les mer