Connect with us

Krim

Bølge av tyverier fra biler på Romerike

(ROMERIKE): Er du bosatt på Romerike og er eier av en Toyota Prius bør du være på vakt. I løpet av de siste ukene har flere eiere av dette bilmerket opplevd at bilene er blitt ribbet for en viktig del – katalysatoren.

Publisert for

, den

Arkivfoto: Daniel DeNiazi
annonse

Romerike er de siste månedene blitt hjemsøkt av en eller flere biltyver. Dvs, biltyver og biltyver. De stjeler ikke biler, men derimot utstyr fra bilene. Særlig katalysatorer er utsatt, og det er hovedsakelig biler av merket Toyota Prius som er utsatt.

Daglig leder ved Svendsen Eksos på Lørenskog, Daniel Slartmann, forteller til lokalavisen Romerikes Blad at han har opplevd fire slike tilfeller de siste fire ukene.

Alle de fire kundene har kommet inn til verkstedet og klaget over at bilen bråker noe veldig. Når så mekanikeren får tatt en kikk på understellet på bilen, har han i alle tilfellene relativt raskt kunnet konstatere at en viktig del mangler, katalysatoren.

Verdifulle metaller

Mye av grunnen til at tyvene særlig er ute etter bilenes katalysatorer, er at de inneholder verdifulle metaller. En katalysator inneholder blant annet metallene platina, palladiun og phodium. Går man inn på prisene på disse metallene, kostet platina i oktober i år 277,89 kroner per gram. Palladium hadde på samme tid en pris på 572,38 kroner per gran, mens rhodium, med en pris på 3.786 kroner per gram, er det dyreste av metallene.

Når man da tar i betraktning at katalysatorene i Toyota-modellene Prius og Hiace inneholder en større andel av disse svært verdifulle metallene enn andre bilmerker, er det lett å forstå hvorfor tyvene velger akkurat disse bilmodellene.

Når det gjelder antallet slike tyverier, opplyses det fra politiets at tallene hva gjelder slike tyverier er usikre. Dette kan skyldes både kodingen i politiets registre samt at ikke alle tyveriene er blitt anmeldt. Men fra politiets felles straffesaksinntak i Øst politidistrikt, opplyses det at det bare denne måneden er blitt anmeldt fem katalysator-tyverier fra biler av merket Toyota på Romerike.

Fra Svendsen Eksos opplyses det at de siden i sommer har byttet eller solgt ni katalysatorer som en følge av tyverier fra slike biler.

Dekkes av forsikringen

En katalysator er ikke billig. Å få satt inn en ny koster fort 25.000. Dersom du har rett forsikring på bilen, som i dette tilfellet er kasko, er dette noe som dekkes av forsikringen. Her holder det altså ikke med kun å ha den obligatoriske ansvarsforsikringen. Ifølge forsikringsselskapene er det mange som nøyer seg med kun å ansvarsforsikring, da må du bekoste ny katalysator, og eventuelt andre bildeler, selv.

annonse