Extraavisen.no

Arkiv

Boligprisene ned 1,6 prosent i desember

(EIENDOMSMEGLING): Eiendomsmegling gikk ned med 1,6 prosent fra november til desember i år. I desember 2006 var gjennomsnittlig kvadratmeterpris kroner 20 513, mens den i desember i år var kroner 19 938, noe som tilsvarer en nedgang på 2,8 prosent.

Publisert for

, den

Boligprisstatistikken viser at boligprisene fortsetter å gå noe ned i desember. Det er i Oslo vi ser størst nedgang, mens vi i Østfold og Mjøsregionen har en svak oppgang.
 
Antall bud og budgivere
Det ble lagt inn 3,7 bud pr bolig i desember, noe som er 0,1 ned fra forrige måned. Antall budgivere var 1,8 pr bolig, opp 0,1 fra november.
 
Omsetningshastigheten opp
Antall omsetningsdager hos Garantikontorene (antall dager mellom 1. annonsedag og dagen der selger aksepterer budet) var 40 dager i desember. Det er åtte dager mer enn i forrige måned, og bekrefter en viss treghet i markedet.

– Desember er vanligvis en måned hvor det er færre boliger til salg og også færre folk på visning, og det bekrefter antallet omsetningsdager som har økt veldig siste måned, sier Drogseth. – Året sett under ett viser at det roer seg noe i boligmarkedet hvilket er et sunt tegn, sier Drogseth.

Pessimisme for 2008
I 2008 forventer folk at boligprisene vil falle, viser en undersøkelse gjennomført av Perduco for GARANTI Eiendomsmegling. Det er betydelig flere som tror på prisnedgang (30 %) enn de som tror på prisoppgang (22 %) i boligmarkedet de kommende tolv månedene. 

– De største pessimistene finner vi i Midt-Norge hvor en av tre tror på fall i boligprisene. En av fem tror på økning, mens to av fem tror at prisene forblir uendret. Tilsvarende pessimisme finner vi i Vestfold, hvor det riktignok er noen færre som tror på stabilitet i prisene, sier Drogseth.

Optimistene
Optimistene finner vi i Akershus. Her tror 21 prosent på oppgang i boligprisene, 20 prosent venter at prisene vil falle, og 46 prosent tror boligprisene vil forbli uendret i løpet av de kommende tolv måneder.
– I Akershus har vi hatt høye boligpriser hele høsten 2007, så det er ikke overraskende at det er her vi finner optimistene, sier Drogseth.
 
Forventer høy aktivitet også i 2008
I samme undersøkelse ble befolkningen spurt om de har planer om å kjøpe eller selge bolig i løpet av 2008. Resultatet viser at vi i Buskerud og Telemark kan forvente høy aktivitet i året som kommer.
– Undersøkelsen viser at mer enn 14 prosent i disse fylkene har planer om å kjøpe eller selge bolig. På bunn finner vi også her Vestfold hvor kun seks prosent har planer om det samme, sier Drogseth.

Lik Extraavisen.no på Facebook!