Extraavisen.no

Trafikk

Bruk Lucia som påminnelse om å sjekke lysene

(TRAFIKK): Lysdagen Lucia er en fin påminnelse om at du bør vie litt oppmerksomhet til lysene på bilen din.

Publisert for

, den

TRENGS I MØRKET: Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som i tunneler og på kvelden. Foto: NAF

– Defekte lyspærer og feil bruk av lys kan være trafikkfarlig og øke risikoen både for deg selv og andre, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Hvis kun et av lysene fungerer på bilen kalles det en “enøyde banditt”, og det er både trafikkfarlige og irriterende på mørke vinterveier. 

– Selv om ett lys holder for små stjernegutter og terner, er det ikke bra nok på bilen din. Har du kun ett fungerende lys ser du langt dårligere, og det er vanskelig for andre å oppdage bilen din i tide. I tillegg ser det ut som en motorsykkel som kommer og ikke en bil. Dette kan gi trafikkfarlige situasjoner, sier Ryste. 

Det er derfor vel anvendt tid å bruke noen få minutter på å sjekke at alle lysene på bilen din fungerer.   

– Et triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer. Lysene foran sjekker du enkelt ved å skru på bilen og ta en runde rundt bilen. Pass på at du sjekker alle innstillingene, både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys, sier Ryste.  

Skift pære  

Har en av lyspærene gått må du ikke somle med å få denne byttet. På moderne biler er det ikke lett å skifte lyspære selv, ofte må du ta turen innom et verksted for å få dette fikset.  

– Noen venter kanskje helt til bilen skal på service med å skifte ut en lyspære som har gått. Vi oppfordrer til å få det ordnet med en gang du oppdager at du må skifte en pære. Det er viktig for trafikksikkerheten, sier Ryste. 

Still inn lysbryteren riktig 

Reglene for bruk av billys er ikke kompliserte. Dessverre er det likevel mange som bruker lysene feil. 

– De vanligste feilene er at man glemmer å sette på baklys i en tunnel, kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden eller glemmer å skru på lyset i det hele tatt, Ryste. 

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys, men dette kan enten være nærlys eller det som kalles kjørelys. Baklyset trenger ikke være tent i dagslys, men det må være tent i mørket, som i tunneler og på kvelden. 

NAF anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på i mørket og når du kjører inn i tuneller. 

– Biler produsert etter 2012 skal ha en auto-innstilling for lysene. Har ikke bilen din en auto-funksjon, må du rett og slett huske å skru på lysene før du begynner å kjøre, sier Ryste. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!