Extraavisen.no

Innenriks

Coronapass bryter med grunnloven

En jussprofessor mener lovforslaget om coronapass bryter med grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjonen og EØS-avtalen. I tillegg mener flere at forslaget om coronapass bør skrotes her i Norge.

Publisert for

, den

Foto: Sterling Arts Design / Pixabay

Det var i en kronikk i Advokatbladet at ni advokater ba de folkevalgte om å skrote forslaget om innenlands bruk av coronapass, og at det bør legges i skuffen for godt.

Det å reise utenlands med vaksinepass, er ikke så veldig problematisk. Det har vi gjort i alle år. Problemet er innenlands. Innføring av innenlands vaksinepass er, litt grovt sagt, å pisse i buksa for å holde varmen midtvinters i Norge, sier advokat Sjak R. Haaheim til Dagbladet.

Professor ved Det Juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Petter Graver sier til avisen at en slik innføring, vil bryter med Den europeiske menneskerettsloven, Grunnloven og EØS-avtalen.

«Forslaget bryter med Grunnloven, EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon, red.anm.) og EØS-avtalen når ikke Stortinget skal fastsette absolutte krav til hva et sertifikat skal brukes til og hva det ikke kan brukes til», heter det i en uttalelse som er gjengitt i kronikken.

Professoren mener at folk har rett til privatliv, og at dette fratar retten til å være anonym.

Lik Extraavisen.no på Facebook!