Extraavisen.no

Veien ut av Mørket

Del 4: Den usynlige sykdommen

Etter at Karianne Gustavsen hadde tatt et friår etter fem års videregående skolegang skulle det vise seg at hun hadde klart å bygge seg opp igjen. Men en dag fikk hun bekreftet det som hun hadde fryktet mest.

Publisert for

, den

Foto: Anthony Simmons

Del 1: Starten på et tøft liv | Del 2Den nye starten | Del 3: Veien inn i voksen livet

Sliter du med tanker? Nummeret er 116 123. Dersom det står om liv og helse ring 113.


Karianne forteller at hun har blitt mye bedre psykisk, depresjonene ble mindre og mindre. For det skulle vise seg at hun ble mer motivert og fokusert på det som gjorde henne glad.

Hun lot tankene om hva folk forventet av henne forsvinne, og tok dermed å fokuserte på hva hun ville gjøre med livet sitt.

– Jeg tok et valg om å fokusere på meg selv, mine drømmer og min helse. Noe som jeg ikke angrer ett sekund på. Samtidig som jeg ble mye bedre psykisk, merket jeg at kroppen ikke fulgte helt med, sier Gustavsen til Extraavisen.

Hun vet ikke hva som feiler henne, fordi hun legger merke til at hun blir stadig utslitt og må sove mye. De siste årene har det gått mye på det å sove.

– Jeg har sovet mye de siste årene og alltid vært mer utslitt enn andre på min alder, men før ble jeg alltid fortalt av det var depresjonen min som gjorde meg utslitt.

Hun stilte seg ofte spørsmålet om hvorfor hun var så utslitt når hun hadde en god psykisk helse. Gustavsen forteller at hun har så lyst til å gjøre så mye, men kroppen strekker ikke til det hun forventer av seg selv. Er dette normal?, spør hun med seg selv.

– Spørsmålene gikk igjennom hode mitt flere ganger, og etter jeg hadde blitt bedre og nesten kvitt depresjonen, hadde legen min lagt merke til det.

Dette medførte at hun ble sendt på en stor utredning for forskjellige sykdommer som skulle gi henne et svar på hva som virkelig var galt.

ÅPEN: Karianne har fått mye ros for sin åpenhet om tabubelagte temaer. Foto: Christine Thorsen / @fotothorsen

– Samtidig som jeg tenkte på disse spørsmålene om hvorfor jeg var så sliten, fikk jeg beskjed om at jeg var plukket ut til å delta i Miss Norway 2021. Dette kom som en overraskelse og jeg ble utrolig glad.

– Endelig kunne hun gjøre noe som hun virkelig ønsket, og samtidig som jeg vurderte dette tilbudet hadde jeg en indre uro om jeg virkelig kunne klare og gjennomføre denne konkurransen, er jeg sterk nok?, og er jeg klar for dette?

Det var flere spørsmål som dukket opp, og hvordan hun kunne klare å delta hvis hun sover så mye som hun gjorde.

– Dette var noen av tankene mine som gikk gjennom hodet mitt på det tidspunktet. Etter jeg snakket og tok opp Miss Norway-tilbudet med gode venner bestemte jeg meg selv for å gi det en sjanse.

– Jeg kan kun gjøre mitt beste og det har vært mitt viktigste mottoet i løpet av konkurransen. Jeg hadde aldri trodd hvor mye Miss Norway har fått meg ut av skallet mitt på den mest positive måten.

Gustavsen forteller at hun er fremdeles er sliten og har kroppssmerter som anstrenger henne for mye, men sier at det er ingenting som er mer motiverende enn tilbakemeldingene som hun har fått i løpet av konkurransen.

– Når jeg valgte hjertesakene mine Mental & psykisk helse valgte jeg ut av mine tidligere erfaringer, sier Gustavsen og avslutter:

– Men når jeg valgte hjertesaken min om kroniske sykdommer hadde jeg ikke trodd jeg kom til å sitte her i dag og fortelle at jeg har fått diagnosen ME.

Lik Extraavisen.no på Facebook!


Del 1: Starten på et tøft liv | Del 2Den nye starten | Del 3: Veien inn i voksen livet

Siste artikler: