Extraavisen.no

Innenriks

Denne klippfisken er verdens største

(ÅLESUND): 9.februar ble verdens største klippfisk kåret av Guinness World Record. Fisken veier 10,3 kilo og kommer fra Ålesund!

Publisert for

, den

Verdens største klippfisk er produsert i Ålesund hos Jangaard, men er fangstet i Lofoten. Her er blir den målt og godkjent av Richard Stenning fra Guinness World Record. Foto: Norges sjømatråd.

Det forteller Sjømatrådets utsending i Portugal, Johnny Thomassen. Verdensrekordforsøket holdt sted i Lisboa, og det er klippfiskprodusenten Jangaard fra Ålesund som nå står oppført med verdens største klippfisk.

De eksakte målene er:

  • 10,3 kg,
  • Høyde 113 cm
  • Vidde: 70 cm

Klippfisken ble godkjent da den i tillegg var innenfor grensene for vanninnhold på maksimalt 47 prosent, og saltinnhold på maksimalt 16 prosent.

Norsk klippfisk er favoritten i Portugal

– Fisken ble fangstet i Lofoten i fjor, og da veide den 41 kilo, sier Gunnar Haagensen fra Jangaard. Han synes det er på sin plass å kåre verdens største klippfisk i Portugal, for ingen elsker klippfisk mer enn portugisere.

Tall fra Sjømatrådet viser at portugisere spiser 70.000 tonn torsk per år, og det tilsvarer 20 prosent av all torsken som blir fangstet. De foretrekker norsk torsk og klippfisk, for 70 prosent av torsken de spiser er eksporteres fra Norge.

Rekordfisken blir mat til veldedighet

Nå som klippfisken har blitt kåret til verdens største, vil den bli levert til Communidade Vida a Paz, en veldedig organisasjon som skal lage et godt bacalaomåltid til hjemløse og andre trengende.

– Det blir nok 90 bacalaomåltider av denne ene fisken, cirka 150 gram per porsjon, sier Haagensen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!