Ledende stemmer fra politikk og teknologi, religiøse ledere og representanter for ungdomsorganisasjoner var denne uken samlet i Oslo for å diskutere hvordan vi kan beskytte ytringsfriheten og bygge broer i et stadig mer polarisert samfunn.

Konferansen Words Matter! 2025 den 1. juli ble åpnet av Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam med et sterkt budskap om hvordan språk former holdninger og fellesskap i samfunnet. Med en henvisning til egne opplevelser på Utøya sommeren 2011 gjorde hun budskapet ekstra sterkt.

Gunaratnam minnet om at desinformasjon ikke er noe nytt. Men at fremveksten av ny teknologi og ikke-redaksjonelle plattformer gjør det stadig vanskeligere å skille feil fra fakta.
Algoritmene møter tro
En av konferansens høydepunkter var møtet mellom tidligere visestatsminister i Storbritannia og inntil nylig Meta-leder Nick Clegg, sjefsrabbiner Ephraim Mirvis, generalsekretær i Muslim World League Mohammed Al-Issa, og biskop Kari Alsvåg i Den norske kirke.
De religiøse lederne løftet fram behovet for å motarbeide desinformasjon som kan forsterke konflikt og polarisering mellom ulike tros- og livssynsgrupper.
– I dag står vi overfor en dobbel moralsk krise. Den ene siden er desinformasjon, den andre er hat, og de to smelter ofte sammen, sa Ephraim Mirvis.
Panelet understreket også hvor viktig det er at religiøse og ideologiske ledere forstår hvordan algoritmer påvirker innholdet vi ser, og hvordan dette former samfunnsdebatten.
De unge er eldst
I avslutningspanelet deltok Edin Hussein fra The Oslo Center, Henriette Johnstone fra SAIH – Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, Jakob Synnes fra CISV Norge, Ammal Ahmed Haj Mohamed fra Norsk PEN og Jack Frohlich fra britiske The King’s Trust.
Samtalen tok opp både utfordringer og muligheter knyttet til sosiale medier: behovet for å frigjøre seg fra ekkokamre, samtidig som plattformene er avgjørende for ytringsrommet til mennesker uten tilgang til redaksjonelle kanaler eller formell makt.
Det var bred enighet om betydningen av å inkludere unge stemmer i politiske beslutningsprosesser. Ikke bare fordi unges perspektiver har en egenverdi, men også fordi unge er vokst opp i en digital virkelighet preget av kontinuerlig påvirkning fra sosiale medier – en erfaring som gir dem innsikt og kompetanse som også eldre generasjoner kan lære av.
– Den ene timen vi hadde til dialog var altfor knapp, med tanke på verdien i denne samtalen, sa Edin Hussein.
The Oslo Centers styreleder Finn-Jarle Rode avsluttet konferansen med å slå fast at dagens unge er allerede ledere og at de vil forme fremtidens samfunn.
– Valgene vi tar i dag, avgjør hvilke utfordringer de vil stå overfor i morgen, slo Finn-Jarle Rode fast.
