Extraavisen.no

Innenriks

– Det gjorde vondt å ikke ha noen som ville snakke med deg!

Julie Dahlen Børresen (22) fra Bjørkelangen gikk fra å ha mange venner til å ikke ha noen i det hele tatt. Hun mener at det er svært viktig å være åpen om sin historie, i håp om å hjelpe andre.

Publisert for

, den

Julie Dahlen Børresen opplevde mye mobbing da hun var liten. Nå vil hun vise folk at det å snakke om problemer er svært viktig. Foto: Privat

Julie forteller at det gikk fint gjennom nesten hele grunnskolen, men i tiendeklasse skulle det vise seg at mobbingen fikk et ansikt. Det fikk hun erfare da flere av vennene hennes gikk fra henne. Skoleåret varte fra høsten 2014 til sommeren 2015.

– Nøyaktig hva jeg ble mobbet for, husker jeg at det var vanskelig for meg å forstå selv da det skjedde, fordi jeg fikk ingen forklaring. Det var ingen som sa direkte til meg hva som var galt, men i stedet ble det hvisket og sagt mye bak ryggen min. Da jeg spurte om hvorfor folk var slemme mot meg var det ingen som ville svare på hva som var galt, forteller Børresen til Extraavisen.

Hun funderer på om det kan skyldes at hun var litt annerledes, og helt fra hun var liten har hun alltid følt seg litt annerledes fra mengden.

– Jeg er ikke redd for å stikke meg ut, ta utradisjonelle valg og tørre å stå i det. Jeg mener man må våge og gjøre det man synes er gøy og som gir deg glede i livet. Når man kommer fra et lite sted skal man helst ikke skille seg ut, men når jeg gjorde det blant annet ved å ha blogg, reise mye, og å ha et stort nettverk utenfor skolen tror jeg det var vanskelig å akseptere for enkelte i klassen, sier Børresen og legger til:

– Da ble det lettere å fryse meg ut, istedenfor å forsøke å unne meg å finne glede i det jeg drev med.

MOBBET: Julie som liten og i den tiden da hun fikk oppleve mobbing. Foto: Privat

Hva skjedde med deg som person?

– Når man plutselig går fra å ha mange venner til å ikke ha noen blir man veldig utenfor. Jeg følte meg ensom. Fryktelig ensom. Man blir engstelig og når man i utgangspunktet er sosial og sprudlende gjør det vondt å ikke ha noen som vil snakke med deg. Samtidig som det var fryktelig vanskelig gjorde det meg også sterkere. Jeg visste hele tiden innerst inne at jeg er snill og jeg tror egentlig at folk vil være vennen min.

Da Julie begynte på videregående hadde opplevelsene fra ungdomsskolen gjort at hun ikke hadde noe annet valg enn å være utadvendt. Det førte til at hun følte seg pliktet til å finne seg venner, og det var rett og slett ikke rom for å være sjenert lengre.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Den dag i dag får hun høre fra sine venner at hun er så sprudlende, utadvendt og flink til å bli kjent med andre mennesker:

– Da må jeg smile litt inni meg, fordi de skulle bare visst hvilken reise det har vært for å komme hit. Etter det året på ungdomsskolen var jeg alt annet enn sprudlende og utadvendt, men for meg var det aldri noe alternativ å la mobberne vinne.

Hennes opplevelser gjennom skolegang har ført til at hun har kjempet frem for å finne tilbake til seg selv:

– Det føler jeg at jeg har klart, sier Børresen og legger til en forklaring:

– Jeg følte at jeg fikk den støtten jeg trengte fra lærerne på skolen hele veien. Det har vært veldig godt for meg. Når jeg hører om de som blir mobba og som ikke blir trodd av skolen får jeg vondt inni meg. Det kunne sikkert ha skjedd i mitt tilfelle også, fordi det var aldri noen stygge kommentarer eller drittslenging rett foran lærerne så de fikk se det. Likevel så de meg. De så at jeg ikke hadde det bra, og det var de som kom til meg. Det føltes veldig godt. Selv om de ikke greide å løse situasjonen var det en enorm lettelse og støtte at jeg følte at de heiet på meg og ville meg vel.

Julie er for tiden deltaker i Miss Norway, og har kommet helt til tittelen som finalist. Foto: Andre Stang Erlingsen

Hva har mobbingen gjort deg som person?

– Mobbingen har endret verdiene mine. Før jeg opplevde det tenkte jeg selvfølgelig at mobbing er forferdelig, men det er vanskelig å forestille seg hvor ille det er før man har opplevd det selv. Nå i ettertid har det virkelig lært meg hvordan jeg vil være ovenfor andre. Jeg har blitt veldig bevisst på mine verdier og hvordan jeg mener man skal behandle andre mennesker. Selv om mobbingen var helt forferdelig, valgte jeg å gjøre det beste ut av situasjonen, og ta med meg det positive jeg kan ut av den.

Har du blitt mer bevisst på hvor viktig det er å snakke om mobbing?

– Jeg har blitt mer bevisst på hvor viktig det er å snakke om mobbing, og også å snakke om at det finnes flere ulike former for mobbing. Jeg skjønte nesten ikke først at jeg ble mobba. Det var fordi jeg stort sett hadde lært om fysisk og veldig direkte mobbing.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Utestengelsen kunne blant annet være at Julie kom til et bord da det var lunsj, og bli fryst ut av de hun ville sitte med.

– At mobbing også kan være det som ikke blir sagt, at man blir fortalt at folk ikke kan finne på noe, men så er alle samlet uten deg eller at man ikke lenger er velkommen til å sitte rundt bordet i lunsjen. Jeg tror det er viktig at man snakker om det for å skape mer bevissthet og forståelse rundt det at det finnes mange ulike former for mobbing.

Julie forteller at det var veldig sårende å miste venner, og føle seg utestengt. Hun kunne gå fra det å ha mange venner til å ikke ha noen i det hele tatt.

Miss Norway-deltakeren forteller at hun ikke er bitter for det som har skjedd. Foto: Andre Stang Erlingsen

– Det var veldig leit der og da, fordi jeg forstod aldri hva jeg hadde gjort galt. Vi hadde alltid vært så gode venner og da var det så vondt at jeg ikke var god nok lenger. Nå i ettertid når jeg har fått meg nye venner har jeg innsett at de jeg hadde rundt meg på den tiden ikke var de rette menneskene for meg, sier Børresen.

– De jeg har rundt meg nå er helt fantastiske støttespillere som heier på meg og ønsker meg alt vel. Det er sånne mennesker man trenger i livet, og de er gull verdt.

Julie mener at det er viktig å gjøre barn og unge oppmerksom på at mobbing er skadelig, og at de som står for mobbing eller er mobbeoffer bør fortelle om sine opplevelse. Å være åpen om slike ting kan redde liv:

– Jeg tror det er viktig å fortelle hvor skadelig mobbing faktisk kan være for enkelte. Selv om jeg var heldig og kom sterkere ut av det er det dessverre ikke alle som har det sånn. Derfor tror jeg det er viktig at både mobberne og mobberofre tørr å fortelle historiene sine.

Hun mener også at foreldre har et svært viktig ansvar, ved å prate sine barn om hva som er greit eller ikke.

– Foreldre må også tørre å prate med barna sine om mobbing, og så må de akseptere at det kan faktisk være barnet deres som mobber også. I mitt tilfelle nektet foreldrene for at barna deres gjorde noe galt, og da blir det også vanskelig å endre holdningene hos barna når foreldrene er sånn. I etterkant av at jeg forlate historien min har jeg fått mange meldinger fra kjente og ukjente som forteller lignende historier.

Hun tror at mobbing er nok mye vanligere enn man tror, men at man må tørre å snakke om det.

– Det som gjorde et sterkt inntrykk var en dokumentar som gikk på TV 2. Det var en veldig sterk episode, sier Julie som sikter til programmet “Norge bak fasaden”.

Børresen er for tiden finalist i Miss Norway og konkurrerer nå mot 13 deltakere.

Lik Extraavisen.no på Facebook!


Siste artikler: