Innenriks

– Det var et sjokk da vi fikk beskjeden fra UNE

Takako Ellfesen (83) som risikerer å bli kastet ut av Norge etter et vedtak fra Norge går nå rettens vei. Nå takker datteren Klara for all støtten hun og moren har fått.

– Vi må jo bare følge loven som er nedfelt i Norge, men vi synes det er veldig trist at mamma må bli kastet ut av landet, sier Klara til Extraavisen torsdag kveld.

Klara er datteren til Takako Ellefsen og sier at 83-åringen går rettens vei for å hindre at hun blir tvangsutsendt fra Norge 28.desember.

Advokat Aleksander Nyheim Jenssen vil på den japanske kvinnens vegne begjære midlertidig forføyning for å hindre at vedtaket fra UNE blir opprettholdt.

– Vi vil undersøke om det er mulig å få en forsikring som tilfredsstiller UNEs krav til dekning, til en pris som ligger innenfor rimelighetens grenser for henne, sier Jenssen til VG.

Til avisen mener han videre at UNEs avslag ikke er i tråd med EU-domstolens praksis. 

Ovenfor Extraavisen.no sier Klara at hun er overveldet over all støtten som moren har fått den siste tiden.

– Det er helt overveldende og vi er takknemlig for den støtten. Vi hadde aldri trodd at denne saken ble en stor nyhet i Norge. Vi har fått blomster og mange hilsener som ber oss om å stå i kampen, sier Klara, og legger til:

– Det er veldig vanskelig og tøff situasjon vi står midt i. Vi synes ikke det er rett å få en slik beskjed. Jeg ble sjokkert over beslutningen fra UNE. Det var ikke en slik beskjed vi hadde sett for oss før jul.

I 2009 døde hennes norske mann, Karsten Johan, 77 år gammel. Han ble gravlagt ved Revheim Kirke i Hafrsfjord. Etter hans død har Takako og hennes datter hatt en grav å gå til.

Nå som hun må reise ut av landet blir det færre turer til graven tiden fremover:

– Jeg er veldig skuffet. Mamma har alltid hatt et behov for å gå til graven. Mamma klarer ikke å leve et normalt liv alene, hun må ha noen å støtte seg på for at rutinene skal gå rundt. Det er hjerteskjærende at min mor mottar et slik vedtak fra UNE og spesielt rett før en høytid.

Ordførerkandidat i Stavanger, Sissel K. Hegdal (H) har reagert kraftig over saken og mener at det er uhørt å kaste ut en 83 år gammel kvinne.

– Jeg har imidlertid fått med meg at vedtaket er endelig og ikke kan påklages. Jeg synes det er svært viktig å engasjere meg når det er saker som oppleves som åpenbart urimelig for våre innbyggere, sier Hegdal til Nettavisen.

Til Nettavisen forteller hennes andre datteren, Karen at moren har mottatt pensjon og har være en del av det norske samfunnet siden 1964. I tillegg har hun betalt skatt til Norge de siste årene.

UNEs vedtak gjør det at saken er låsbar og kan ikke påklages. Advokat, Maren Skåden, reagerer på at norske myndigheter ikke kan gi henne lovlig opphold i det som Ellefsen oppfatter som hennes egentlige hjemland, nemlig Norge, ifølge VG.

– I dette tilfellet er det snakk om at Takako Ellefsen har levd fem år i EU-landet Spania og fått lov til å være der av spanske myndigheter. Da hun så kom til Norge, skal det i utgangspunktet være likebehandling av EU/EØS-borgere her, sa hun til avisen.

Klara sier til Extraavisen at hun håper at moren får bli i Norge og at de kan få en fredelig jul uten å måtte ha saken hengende over.

– Jeg er veldig takknemlig for all støtten. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men nordmenn har et stort hjerte for hverandre. Vi ser en gavmildhet i hver nordmann, sier hun.

Lik Extraavisen.no på Facebook!