Extraavisen.no

Innenriks

Dette ønsker nordmenn aller mest

(DRØBAK): Pynt og nips topper listen over hva nordmenn helst ikke vil ha i julegave. Det viser en fersk undersøkelse fra YouGov på vegne av Lunar. Samtidig får Julenissens postkontor i Drøbak stabler med brev med ønsker som handler om noe helt annet enn det som kan kjøpes i butikkene.

Publisert for

, den

På Julenissens postkontor i Drøbak kommer juleønsker fra hele verden. I år ønsker mange å bli kvitt korona. Her med Norgessjef for Lunar, Eilin Schjetne (t.v) og Eva Johansen fra Julehuset i Drøbak. Fotograf: Morten Brakestad (bildet tatt 1. desember).

Julehandelen er inne i aller siste innspurt, og for dem som enda ikke har unnagjort gaveinnkjøpene kan det være greit å vite hva Nordmenn helst ikke vil ha til jul. Pynt, klær og sokker topper listen over hva Nordmenn ikke ønsker seg.

Topp ti-listen på hva nordmenn helst ikke vil ha til jul

  1. Pynt og “nipps”
  2. Klær
  3. Sokker
  4. Vin og alkohol
  5. Mat
  6. Penger
  7. Slips
  8. Gavekort
  9. Dyr
  10. Sjokolade

Stort forbruksfokus

Det har nærmest blitt en fast juletradisjon at handelsnæringen, bankene og betalingsforetakene melder om forbruksrekorder, økt kortbruk og netthandel. Lunar ønsker å flytte fokuset til smartere og mer kreativ bruk av penger.

– Vi synes det er viktigere å snakke om hvordan vi kan få mer ut av pengene, enten det er til gaver, eget forbruk eller sparing. Listen over hva nordmenn ikke ønsker seg håper jeg bidrar til mer kreativititet. For eksempel tror jeg mange setter like mye pris på ulike abonnement, opplevelser og digitale tjenester i stedet for ting og tang. Når vi tok turen til Julenissens postkontor i Drøbak, er det bemerkelsesverdig hvor stor del av ønskene som handler om helt andre ting enn gaver som kan kjøpes i butikkene, sier Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne.

I verden står helse øverst

På Julehuset i Drøbak er Julenissens hjelpere travelt opptatt med å få oversikt over ønskene fra barn, ungdom og voksne over hele verden.

De har mer enn 30 års erfaring og historikk på hvordan julegaveønskene har utviklet seg. I år er det mye som ikke kan kjøpes i butikkene som står øverst på ønskelistene. Det kan være en tankevekker for mange.

– Veldig mange av de ønskene vi får handler ikke om ting og tang. I år er det overveldende mange som ønsker å bli kvitt korona. Ønskene handler i det store og hele om håp, drømmer og en bedre verden. Bedre helse, utdanning, skoleresultater, og kulturrelaterte ønsker går igjen, sier Eva Johansen fra Julenissens postkontor i Drøbak.

Juleønsker blir digitalisert

Nå skal et utvalg av julebrev, tegninger og ønsker sendt fra alle verdenshjørner til Julenissen sikres for fremtiden. De skal digitaliseres og legges ut på hos MiA – Akershusmuseene.

Det var Eva og Willy Johansen som etablerte Tregaardens Julehus og Julenissens postkontor som har vært primus motor for prosjektet sammen med Frogn kommune.

– Nå skal vi gjøre 30-års historie med juleønsker og tegninger enda mer tilgjengelig. Da tror jeg folk vil oppdage hvilken universell betydning julenissen har, og hvor like vi er verden over. Likheten i tegningene er slående, og i summa summarum handler det om håp for en bedre jord å leve på. Det er utrolig utrolig spennende, sier Johansen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!