Extraavisen.no

Innenriks

Earth Hour markeres for 14.gang

(KLIMA): Millioner av mennesker verden over ønsker å vise sitt engasjement for natur og klima ved å slukke lyset i én time, når Earth Hour markeres for 14. år på rad i Norge.

Publisert for

, den

Foto: NASA

Earth Hour, som arrangeres av WWF, er verdens største grasrotbevegelse for miljøet, og skjer i år lørdag 26. mars kl. 20.30. Årets markering har som mål å signalisere slutten på «business as usual» og varsle en ny æra som setter mennesker og planeten først.

I disse utfordrende tider tilbyr Earth Hour 2022 også et øyeblikk for solidaritet og muligheten til å komme sammen og ta vare på det ene hjemmet vi alle deler.

– Akkurat nå ser vi en akutt krise i Ukraina. Vi vet ikke hvordan denne krigen vil påvirke Europa og verden, men vi vet at den kommer på toppen av to globale kriser: naturkrise og klimakrise. Earth Hour gir oss en fin mulighet for å vise at vi står sammen for planeten vår, og at vi krever handling for en tryggere, mer rettferdig og mer bærekraftig fremtid for alle, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

En nylig lansert rapport fra FNs klimapanel viser at konsekvensene av klimaendringene blir verre enn tidligere antatt.

– Det er vanskelig å stoppe den globale oppvarmingen på 1,5 grader, og vi ser at hver tiendels grad vil utgjøre en stor forskjell for mennesker og natur. Derfor teller hver eneste beslutning, hvert eneste klimatiltak, hvert eneste år i byer, kommuner og land, fortsetter hun.

2022 – et viktig år for naturen
I høst skal verdens ledere møtes i Kina for å ferdigstille en ny global naturavtale, bli enige om felles mål for å stoppe tapet av natur, og få verden inn på et spor med bærekraftig forvaltning av naturressurser. Naturavtalen vil påvirke ikke bare jordas helse, men også vår egen fremtid. Årets Earth Hour inviterer derfor mennesker over hele verden til å signalisere sin støtte til en naturpositiv fremtid.

– Denne symbolske timen kan kaste lys over den livsviktige konferansen for naturen, og legge press på verdens ledere for å handle til det beste for vår og jordas fremtid. Nå har vi en sjelden mulighet til å skape et globalt rammeverk som kan få oss ut av naturkrisen, og mer natur er vårt beste forsvar mot klimaendringer, sier Andaur.

Håper på engasjement også i Norge
Generalsekretæren håper at også folk i Norge vil bruke Earth Hour til å slukke lyset for å sende et signal til norske myndigheter om at vi må ta umiddelbare grep.

– Jorden nærmer seg bristepunktet, og selv om mange politiske ledere deler denne bekymringen, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Nå gjelder det å få på plass en ambisiøs og forpliktene avtale som skaper reelle endringer. Hvis vi ikke handler nå, risikerer vi at den globale gjennomsnittstemperaturen overstiger 1,5 grader så tidlig som i 2030, sier hun. 

Flere kommuner og aktører rundt om i landet har meldt fra at de skal delta i år, blant annet: Holmenkollen skihopp, Det kongelige hoff, Grand Hotel Oslo, Den Norske Opera, Rockheim i Trondheim, samt Stavanger, Lillehammer og Vestby kommune, for å nevne noen. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!