Extraavisen.no

Innenriks

Egersund er ikke bare fajanse

EGERSUND) Er man ute etter det helt spesielle og sære, kan det lønne seg å ta en tur innom butikken Rols i Egersund.

Publisert for

, den

Foto: Heidi Helgadottir Leite

Egersund minner for en som opplever byen for første gang å være en vestlandsk utgave av en typisk by på Sørlandet. Her er trange smug og små kvartaler. Egersund er fra tidligere tider mest kjent for sin fajanseproduksjon. Men byen er langt mere enn det.

Den har en rekke små og særpregete butikker. En av disse ligger i Storgata og heter heter Rols. Nei det er ikke en feilstaving av Rolls som i Royce eller roll som i rock, men derimot et høyst lokalt uttrykk som betyr “tøv”. Det kan jo også brukes i betydningen “tull og tøys”. Men det er ikke mye tull og tøys med denne butikken.

Det måtte i så fall være at her finner du alt fra gamle lekefigurer via kjoler til gamle møbler.

Elsker å innrede med gamle ting

Det første som møter oss er en blid innehaver som mer enn gjerne både vil fortelle om hva hun kan tilby og vise oss rundt i butikken. Innehaveren, Heidi Helgadottir Leite, er tydelig stolt av butikken sin.

På vei inn i butikken spør vi gründeren hva som fikk henne til å starte opp en butikk som Rols.

– Gjenbruk i stedet for bruk og kast, svarer Heidi kontant.

– Jeg elsker gjenbruk. Det å kunne innrede med gamle ting krever mer kreativitet enn å kopiere en bås på for eksempel Ikea.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Vi har ikke før passert dørstokken før vi møter et stort utvalg av vintagekjoler i alle størrelser og fasonger. Her burde alle kunne klare å finne seg en kjole som ikke alle andre har.

Men Heidi skjønner raskt at kjoleavdelingen neppe er denne skribents greie. Hun tar på seg guide-minen og viser pressens utskremte rundt. Mens hun viser rundt, forteller hun engasjert om husets historie.

– Huset var tidligere en jernvarehandel. Da jeg så det, var det kjærlighet ved første blikk, sier hun.

– Tanken på å kunne bo oppe og jobbe nede tiltalte meg. I tillegg ble jeg så glad i Egersunds handlegate. Her finner du små nisjebutikker, som Rols, og ikke store kjedebutikker.

Filmplakater

Foto: Heidi Helgadottir Leite

På vandringen rundt i butikken, som nok mer virket som en omvisning, sto det noe ved den ene veggen som fanget en pressemanns interesse. Her sto det et “boktrykker-sett”, komplett med blysats med mer. For en som er så pass opp i årene at man har vært på omvisning i en avis hvor sidene ble satt på gammelmåten med blysats, så må jeg innrømme at dette fanget min interesse.

Kanskje litt tungvint å frakte på toget hjem, men interessant å tenke seg hvordan de lagde avis i gamle dager. Hadde kanskje vært noe for vedkommende som i sin tid trykket rockebandet Boasteins debut-plate på en gammel boktrykkemaskin? Den entusiastiske butikkinnehaveren bedyrer at hun ikke har tenkt å starte boktrykkeri. Men derimot kunne hun med tiden tenke seg å selge kaffe til kundene.

Må oppleves

Foto: Heidi Helgadottir Leite

Å ramse opp alt du finner i denne butikken av rariteter, samleobjekter, pyntegjenstander og ymse krimskrams fra flere tidsaldre vil sprenge de rammer som extraavisen.no kan by på.
Før undertegnede forlater butikken hennes, henleder guiden min oppmerksomhet mot butikkens samling av gamle filmplakater.

Det er tydelig at dette er innehaverens interesse. Her formelig bugner det av godbiter hva gjelder filmplakater. Da undertegnede var innom, fant han plakater fra både norske og utenlandske filmer. Her var det både Wenche Foss, Vam & Vennerød-plakater og en masse utenlandsk snacks.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer