Extraavisen.no

Innenriks

En basketballbane til besvær

En basketballbane er ikke bare en basketballbane. Den kan også være en kilde til irritasjon for naboene.

Publisert for

, den

Illustrasjonsbilde: Pixabay

Det er ikke bare bare å være nabo til en skole. Særlig ikke når denne skolen rommer en basketballbane som er blitt et populært samlingssted for ungdom etter skoletid.

I snart to år har striden rast på Sørli om basketballbanen som er anlagt på skolens område. Bråket startet høsten 2020, da 17 husstander skrev et brev til kommunen. I brevet klaget de på støy fra skolens basketballbane i form av høy musikk og støy fra ballspilling – aktiviteter som ifølge brevskriverne vedvarte til sein kveld.

Da kommunen ikke svarte på brevet, tok noen av beboerne saken i egne hender. De skrudde ned basketkurvene. Disse ble etter hvert levert tilbake til skolen, men konflikten har vedvart.

Tidligere denne måneden vedtok Nittedal kommune å avvikle basketbanen midlertidig i form av at kurvene på stativene skrus ned og forblir så frem til 17. august.

FAU og klubb reagerer

Kommunens vedtak har ikke gått upåaktet hen. Både foreldreutvalget ved skolen (FAU) og Nittedal basketballklubb reagerer på kommunens vedtak. Via facebook har de annonsert at de vil ha en markering på basketbanen torsdag denne uken. På denne markeringen ønsker arrangørene å samle alle barn og unge som liker å spille basket for å vise sin misnøye med kommunens handlemåte i denne saken. Arrangørene ønsker også på denne markeringen å utfordre kommunen på å tilby andre aktiviteter og alternative møteplasser i sommer.

Nå har også Norges Basketballforbund engasjert seg i saken. Formannen i basketballforbundet, Jan Hendrik Parmann, er ikke direkte overrasket. Ifølge Parmann er det ikke første gang naboer rundt om reagerer på basketball-anlegg. Men som han skriver i et leserbrev i lokalavisen Varingen, så er det å demontere en etablert utebane i et etablert leke- og aktivitetsområde for verdens nest største idrett som nå virkelig trender i Norge, å gå baklengs inn i fremtida.

Kommunen prøver flytting av banen

På ett punkt har kommunen kommet FAU og basketklubben i møte. I en pressemelding som ble sendt ut i forkant av det planlagte protestmøtet, skriver kommunens informasjonsavdeling at det vil bli kjøpt inn to mobile baskettårn. Disse vil i sommer bli midlertidig satt opp i atriet i skolen. Da blir skolen en solid støyvegg, og naboene sjeneres ikke.

Informasjonsleder i Nittedal kommune, Kristian Westgård, skriver i pressemeldingen at kommunen har startet arbeidet med å vurdere alternative plasseringer for en permanent

basketballbane.

– Vi kan ikke love noe ennå, for det er flere spørsmål som vi må finne svar

på. En ny plassering må tilfredsstille støykrav mot naboene, og gi et godt tilbud for

brukerne. Om dette lar seg gjøre og nøyaktig når, hvor og hvordan er for tidlig å si. Vi lover i alle fall å jobbe så raskt vi kan, sier Westgård.