NyheterUtenriks

Enten blir det en melpose eller du havner i en likpose

Hjelpearbeidere i de israelsk okkuperte områdene beskriver en sult uten sidestykke. Mangelen på handling ligner de mørkeste kapitlene i vår felles historie, mener Norsk Folkehjelp.

Barn holder tomme gryter utenfor et matutdelingssted i Nord-Gaza. Foto: Nour Alsaqqa / Leger Uten Grenser

– Barn, unge og eldre i Gaza går inn i det de kaller «dødskøer», fullt klar over at de kanskje ikke kommer tilbake. Jeg hører folk fortelle ‘Når vi går for å hente en matpose, vet vi at vi enten kommer tilbake bærende på den — eller at vi blir båret tilbake inni en’, sier Abbas Milhem, generalsekretær i Palestinian Farmers Union.

Milhem beskriver Gaza Humanitarian Foundation som den siste livslinjen – og et mareritt for dem som kjemper for å overleve sulten. Han ber verdenssamfunnet om å gripe inn.

Blir bare verre og verre time for time

– Mennesker som en gang forsynte andre med mat, visner nå bort i stillhet – etter å ha levd i tre dager kun på salt og vann, bare for å hindre at magen råtner, forsetter Abbas.

Norsk Folkehjelps ansatte i Gaza melder også om utmattelse og en sultkatastrofe som blir verre for hver time.

En ansatt ved Norsk Folkehjelps landkontor for Palestina, forteller:

– Flere av våre kolleger har kun forsyninger for de neste 48 timene – noen har enda mindre. Vannmangelen er akutt. Voksne dropper måltider for å prioritere barna, og mange går hele dager uten mat.

– Våre ansatte forteller om mennesker som kollapser i gatene, om sykepleiere som kollapser fra utmattelse mens de prøver å hjelpe andre – uten mat har de ikke krefter til å stå på beina. I over 35 varmegrader og uten tilgang til vann, blir lidelsen uutholdelig.

– To ansatte i Norsk Folkehjelp kollapset i går av utmattelse. Flere har nylig mistet nære familiemedlemmer. Sorgen, sulten og faren blir bare større – time for time.

Palestinian Farmers Union (PFU) er en bondeorganisasjon som jobber for matsikkerhet, jordrettigheter og lokal beredskap i Palestina. Organisasjonen er en av Norsk Folkehjelps lokale partnere i arbeidet for å styrke sivilsamfunn og beskytte befolkningens rettigheter under okkupasjonen

Norge og verdenssamfunnet har et folkerettslig ansvar for å reagere når Israel bruker sult som våpen, mener Norsk Folkehjelp. Likevel er responsen fortsatt preget av tomme ord og politisk passivitet.

– Vi har ikke tid for enda flere tomme ord. Norge har ett virkemiddel som kan iverksettes nå: Vi krever at politikerne umiddelbart trekker Oljefondet ut av selskaper som medvirker til okkupasjonen og folkerettsbrudd, sier Raymond Johansen, Generalsekretær i Norsk Folkehjelp.