Kultur

Miss Norway-deltaker utsatt for rasistisk hets

– Jeg er veldig overrasket at folk har fordommer uten at de vet hvem jeg er og hva jeg står for, sier 22-åringen til Extraavisen, og legger til:

– At folk har et lidenskap av å spre hat er for meg uforståelig. Det har ført til at jeg har måttet blokkert folk mange rett og slett fordi hatet er så stort. Under oppveksten har jeg blitt gjort narr av fordi jeg er en asiater.

Hua var fem år gammel da hun og foreldrene hennes flyttet til Norge, og alle har i dag norsk pass. Senere flyttet hun til Kirkenes sammen med samboeren sin etter at han fikk jobb.

Saken har deriblant fått omtale i avisene iFinnnmark og Sør-Varanger Avis.

Rasistiske kommentarer har haglet inn etter at hun annonserte om sin deltakelse i Miss Norway. Hua stiller seg uforstående over kommentarene hun har fått, og spør undrende hvor hun skal reise tilbake når hun først er født og oppvokst i Bodø:

– Jeg føler at det å være norsk ikke bare handler om utseende, men at det handler så mye mer.

Hun forteller videre at samboeren skal ha gått til politiet etter at hun fikk mye hets. Mange av kommentarene er av rasistisk karakteristikk.

– Jeg vil ikke gjøre så mye av det, men samboeren min gikk til politiet. Han reagerte på dette og det er jo forståelig.

Hva synes du om å få slike kommentarer?

– Det er veldig sårende å motta slike kommentarer og meldinger. Jeg prøver å ikke gi oppmerksomhet til slike personer som har en slik holdning, men jeg må være ærlig å si at det går litt inn på meg. Det er trist at folk ikke setter seg inn i saken før de avgir en kommentar om min deltakelse.

Hua mener at hvem som helst kan delta, uavhengig av etnisk bakgrunn:

– Norge er et flerkulturell land og Miss Norway er en fin arena hvor man kan vise mangfold. Slike kommentarer skal ikke være et hinder for min deltakelse. Det gir meg mer motivasjon til å fortsette og vise at jeg er en deltaker som er verdig i likhet med alle andre, sier Hua.

Da pandemien brøt ut i Norge har hun også opplevd rasisme på åpen gate, hvor hun blant annet ble spyttet på.

– Noen har ment at siden jeg kommer fra Kina så har jeg tatt med meg koronaviruset. Det er veldig trist at folk har av den oppfatning av at personer med et kinesisk bakgrunn er årsaken til at folk er syke og dør som følge av viruset. Jeg har opplevd av å bli spyttet på og det er ikke noe gøy.

Talsperson i Miss Norway, Knut Yrvin sier til Extraavisen at ukloke kommentarer ikke skal ta beslutninger for hvem som skal delta i Miss Norway.

– Selvsagt kan Rebecca delta i Miss Norway så lenge hun er norsk. Uheldige og ukloke kommentarer i sosiale medier bestemmer ikke over Miss Norway. Det som bestemmer er innsatsen til hver utøver i konkurransen med foto, video, blogging, veldedighet, sponsoroppdrag og presse. Pluss sms-stemmer fra publikum og dommerpoeng på finalen. For dermed å vise at man er en god rollemodell som hjelper andre, sier Yrvin og legger til:

– Folk som sender sterkt ukloke kommentarer i sosiale medier om og til Rebecca, burde se seg i speilet. Da ser de hvem som er det egentlige problemet.

Lik Extraavisen.no på Facebook!