Connect with us

Innenriks

FNs nye rapport varsler klimakatastrofe

(KLIMA): Ambisjonene må sjudobles skal vi nå 1,5-gradersmålet , konkluderer FNs nye klimarapport.

Publisert for

, den

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Pressefoto: Haakon Nordvik / WWF
annonse

— Dyster lesning, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, i forkant av det svært viktige klimatoppmøtet i Glasgow.

Det er Emissions Gap Report som konkluderer med at utslippene fortsetter å øke, og at en temperaturøkning på over to grader er uunngåelig selv med nye klimamål som er meldt inn i forkant av kommende klimatoppmøte i Glasgow. Ifølge den nye rapporten, som ble presentert av FNs generalsekretær António Guterres tirsdag denne uken, vil nåværende forpliktelser til Parisavtalen gi oss hele 2,7 graders global oppvarming. Ambisjonene må derfor sjudobles om vi skal nå 1,5-gradersmålet.

— Den ferske FN-rapporten er dyster lesning, men dessverre ikke overraskende. Seks år etter at Parisavtalen ble inngått, har verdens ledere fortsatt ikke levert resultater. Etter utslippsnedgang i koronaåret 2020, ser vi nå at utslippene øker igjen. Det betyr at vi trenger en strukturell og systematisk endring i hele det globale samfunnet skal vi være i stand til å redusere utslippene og unngå katastrofale klimaendringer, sier Andaur.

Hun er overbevist om at de neste ukene blir avgjørende.

— Det er viktig at COP26 blir et tydelig kappløp mot toppen for at alle land skal heve sine ambisjoner til å være i tråd med den globale klimadugnaden vi trenger for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Det er på tide å levere på løfter. 

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Tydelige forventninger til Norge
WWF Verdens naturfond sendte nylig et brev til Norges nye klima- og miljøminister Espen Barth-Eide. I brevet tydeliggjør miljøorganisasjonen viktigheten av å se utslippsreduksjoner hvert eneste år, og i alle sektorer.

— Selv om vi har mål mot 2030 og 2050, ser vi likevel at vi ikke er i rute med utslippskutt. Vi skyver utfordringene over på neste generasjon. Et klimabudsjett vil kunne gi oss årlige utslippsmål som må overholdes, på samme måte som statsbudsjettet må balanseres og gi styring av klimapolitikken i alle sektorer.

Rapporten varsler at selv om mange land har vedtatt nullutslippsmål, er det stor usikkerhet rundt hvordan disse skal nåes, spesielt i utviklingsland.

— Vi trenger også mer klimarelatert bistand. Norge har ressursene og kompetansen som kreves for å ta en ledende rolle i å hjelpe utviklingsland med å styrke sitt klimaarbeid, sier Andaur.

Ambisjonene må opp
Generalsekretæren i WWF Verdens naturfond understreker viktigheten av å ferdigstille regelverket for Parisavtalen de kommende ukene, slik at avtalen kan bli operativ og bidra til høyere ambisjoner og konkret handling.

— Siden Parisavtalens inngåelse har nesten hvert eneste år vært en ny utslippsrekord. Pilene peker i helt feil retning, og det ser ut som om vi som et globalt felleskap ikke er kapable til å ta innover oss hvor alvorlig situasjonen vi har satt oss selv i er. Løsningene er her, og det er først og fremst snakk om politisk vilje og gjennomføringskraft for å få redusert utslippene, på globalt, nasjonalt og lokalt nivå.

— Hvilke forventninger har du til klimatoppmøtet?

— Et toppmøtes suksess kan vurderes på flere måter. Vi ser fram til gode og robuste vedtak for regelverket for Parisavtalen, og håper også på sterke politiske signaler og konkrete planer fra Norge og andre land om tiltak som skal bekjempe klimaendringer og bidra til å nå andre bærekraftmål. Spesielt viktig blir signaler om at produksjon og forbrenning av fossil energi må reduseres, avslutter Andaur.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

annonse

Siste artikler

annonse
annonse
NB! Extraavisen med ny tipstelefon: (+47) 922 47 021 (f.o.m 1.desember 2021)Les mer