Extraavisen.no

Utenriks

– Folk er sjokkerte og sinte!

(LITAUEN): Dovile Ramoskaite fra Vilnius i Litauen sier at mange demonstranter møtte opp foran den russiske ambassaden for å vise sin avsky mot invasjonen av Ukraina. Hun forteller at folk er sjokkert og sinte.

Publisert for

, den

Foto: Dovile Ramoskaite

Demonstrasjonene skal ha skjedd torsdag.

– Folk er sjokkerte og sinte for det som skjer i Ukraina akkurat nå, sier fotograf Dovile Ramskaite til Extraavisen lørdag kveld.

Hun forteller videre at det var både folk med ulike nasjonaliteter, deriblant hviterussere og ukrainere som hadde møtt opp foran den russiske ambassaden i Vilnius.

– Det er mange nasjonaliteter som viser solidaritet for Ukraina. De skal vite at den smerten Ukraina opplever nå, er en smerte som vi alle kjenner på. De skal vite at de ikke står alene, sier hun.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Ramoskaite sier at folk i Vilnius gjør alt det de kan for å vise solidaritet ved å hjelpe de som har et sterkt behov.

Flere land har den siste tiden innført sterke sanksjoner mot Russland etter at de invaderte Ukraina. Invaderingen av Ukraina har ført til at flere land har vist sin avsky mot den russiske handlingen, og flere land demonstrere det for fullt.

I Russland skal flere mennesker i forskjellige byer tatt seg ut i gatene, deriblant i Moskva. En video som Extraavisen har publisert viser at flere titalls tusen russiske demonstranter viser sin søtte til Ukraina.

I videoen roper folk “Slava Ukraini”, som betyr “Ære til Ukraina”.

FN har nå gått ut og fordømt massearresterasjonene etter at rundt 2.000 mennesker møtte opp på Pusjkin-plassen i Moskva. Da russisk politi begynte med massearrestasjonene skal flere tusen mennesker fått dette med seg og tatt seg ut i gatene.

– Å arrestere enkeltpersoner for å utøve sine rett til ytringsfrihet og fredelig forsamling utgjør en vilkårlig frihetsberøvelse, sier talsperson Ravina Shamdasani ved FNs menneskerettighetskontor, ifølge NTB.

Det har også vært snakk om at betalingssystemet Swift vil stenge deres systemer i Russland. Dersom dette innføres vil dette skape store problemer for Russland.

– Det er bare et spørsmål om tid for Swift, veldig kort tid, sa en sentralbanksjef til nyhetsbyrået Reuters.

Flere arrangementer skal i ettertid ha stengt Russland ute som følge av invaderingen som har skjedd de siste to dagene.

Her kan du se en rekke bilder som Dovile har tatt fra demonstrasjonen:

Foto: Dovile Ramoskaite
Foto: Dovile Ramoskaite
Foto: Dovile Ramoskaite
Foto: Dovile Ramoskaite
Foto: Dovile Ramoskaite
Foto: Dovile Ramoskaite