Extraavisen.no

Krim

Frifunnet for korrupsjon

(NITTEDAL): Den tidligere ordføreren i Nittedal , Hilde Throkildsen (Ap) som har vært tiltalt for korrupsjon, er i Romerike og Glåmdal tingrett frifunnet for korrupsjon.

Publisert for

, den

Wikimedia Commons

Den tidligere ordføreren i Nittedal som har vært tiltalt for korrupsjon, er i Romerike og Glåmdal tingrett frifunnet for korrupsjon.

Det vakte enorm oppsikt da ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen, i fjor ble siktet og senere tiltalt sammen med en forretningsmann fra bygda for grov korrupsjon i forbindelse med en utbyggingssak i kommunen. Dette var første gang en ordførerer i Norge måtte møte i retten tiltalt for korrupsjon.Kjernen i saken har vært en pengeoverføring på 125.000 kroner. Slik Økokrim ser, ble beløpet overført fra forretningsmannens firma til hans private konto. Deretter ble pengene overført til hans daværende kone, som igjen overførte pengene til firmaet Bare Fine Klær AS, som Thorkildsen da eide halvparten av. Denne overføringen skulle, ifølge tiltalen, da ha vært betaling for at Hilde Thorkildsen sørget for at en utbyggingssak i kommunen ble til gunst for hennes medtiltalte, en forretningsmann fra Nittedal.

Påstand om fengselsstraff

Under den fem uker lange rettssaken, la Økokrim ned påstand om fengsel i 18 måneder for den suspenderte ordføreren. I dommen, som kom tirsdag, ble både Hilde Thorkildsen og hennes medtiltalte enstemmig frifunnet. Rettens konklusjon er at det ikke har funnet sted noen form for bestikkelse i denne saken. Tvert i mot har pengeoverføringen vært en helt normal forretningstransaksjon. Slik det står i dommen, avviser retten også at det er en sammenheng mellom pengeoverføringen og Thorkildsens verv som ordfører.
Den tiltalte ordføreren, som har vært suspendert fra ordførervervet mens saken har pågått, har hele tiden hevdet sin uskyld.

Tar dommen til etterretning

Fra det politiske miljøet i Nittedal har det tirsdag kveld kommet sparsomme kommentarer. De fleste partiene ser ut til å ville avvente om Økokrim anker frifinnelsen. Den eneste Extraavisen har fått en kommentar fra er fungerende varaordfører Hanne Børrestuen. Hun sier en uttalelse, gjengitt på hennes facebookside, at dette er en gledens og lettelses dag.
Hilde Thorkildsen selv er naturlig nok svært glad over frifinnelsen.
Til Romerikes Blad sier Thorkildsen at hun er svært glad.
– Endelig ble jeg trodd, sier hun til avisen.
I en kort kommentar, uttaler aktor, statsadvokat Esben Kyhring i Økokrim, til lokalavisen Varingen at de tar dommen til etterretning.
– Vi vil nå bruke ankefristen til å vurdere hvorvidt det er aktuelt for påtalemyndigheten å inngi anke, er hans korte kommentar.