NyheterUtenriks

Gaza kveles av israelske styrker

Den latterlig utilstrekkelige mengden nødhjelp som nå slipper inn på Gazastripen, er en tåkelegging for å få det til å se ut som om blokaden er over. Samtidig har minst tjue medisinske institusjoner blitt ødelagt eller satt ut av drift på grunn av israelske bakkeoperasjoner, intensiverte luftangrep og omfattende evakueringsordrer.

Israelske styrker har rasert helseinstitusjoner i Nord-Gaza. Dette var sykehuset. Nour Alsaqqa. Foto: Leger Uten Grenser

– Israelske myndigheters beslutning om å slippe inn en latterlig utilstrekkelig mengde nødhjelp etter måneder med blokade, viser at de prøver å unngå anklager om at de sulter ut befolkningen i Gaza. I realiteten holder de dem så vidt i live, sier nødhjelpskoordinator Pascale Coissard i Leger Uten Grenser.

Befolkningen har fortsatt et desperat behov for medisinsk behandling og hjelp. De israelske myndighetene må derfor stoppe den bevisste kvelningen av Gaza og ødeleggelsen av helsevesenet. Disse målrettede handlingene er en kollektiv avstraffelse og etnisk rensing mot palestinerne i Gaza.

Før oktober 2023 kom det 500 hjelpesendinger inn til Gazastripen hver dag, ifølge FN. Siden 2. mars har det ikke kommet noe humanitær hjelp eller grunnleggende forsyninger inn til Gazastripen. Nødhjelp har blitt brukt som et forhandlingskort og våpen helt siden starten av krigen i oktober 2023. At 100 lastebiler nå skal på lov til å krysse grensen hver dag, er helt utilstrekkelig når situasjonen er så alvorlig.

Nye angrep mot helsehjelp

Samtidig fortsetter evakueringsordrene å rive befolkningen opp med røttene, mens israelske styrker fortsatt angriper helsehjelp.

Den 19. mai mellom klokken 6 og 6.30 på morgenen, var Leger Uten Grensers ansatte vitne til om lag ett angrep i minuttet i Khan Younis, sør på Gazastripen. Ett av angrepene traff Nasser-sykehuset. Dette er tredje gang på to måneder at sykehusområdet angripes, og nok en gang frarøves mennesker medisinsk behandling. Angrepet ødela også apoteket på sykehuset som drives av helsemyndighetene.

Leger Uten Grenser måtte stenge poliklinikken, stanse klargjøringer til operasjoner, fysioterapi og psykisk helsearbeid. Dette er helt avgjørende behandling for brannskadde pasienter, hvorav de fleste er barn.

Tvunget til å kutte helsetilbudet

De omfattende evakueringsordrene fra israelske styrker begrenser ytterligere tilgangen til helsehjelp og Leger Uten Grensers evne til å gi medisinsk behandling. Det tvinger den medisinske nødhjelpsorganisasjonen til å kun fortsette de livreddende aktivitetene på akuttmottakene ved Al Attar- og Al Mawasi-klinikkene.

Siden i tirsdag har også Al Hakker-klinikken i Deir Al Balah vært stengt. Her ble det før stengingen gitt over 350 konsultasjoner hver dag, blant annet for pediatrisk, prenatal og postnatal omsorg, psykologisk førstehjelp og ernæringsbehandling.

Over 139.000 mennesker ble tvangsflyttet mellom 15. og 20. mai, anslår Site Management Cluster.

Alle sykehus i Nord-Gaza er ute av drift etter beleiringen av Det indonesiske sykehuset, ifølge helsemyndighetene. Leger Uten Grensers feltsykehus i Deir Al Balah i Midt-Gaza har økt sengekapasiteten med 150 prosent de siste dagene.

Det er nå om lag 1000 fungerende sykehussenger på hele Gazastripen, ifølge FN, mens sengekapasiteten før krigen var 3500.

Angrepene på sivile og helsehjelp må stoppe nå, og hjelpen må komme inn i Gaza i tilstrekkelige mengder og på en måte som gjør at den når frem til de som trenger den.

Følg Extraavisen på facebook!