Innenriks

Hevder å være den biologiske søsteren

En 22 år gammel kvinne fra Romania hevder å være den biologiske søsteren til redaktøren Daniel DeNiazi. Saken har vært en uløst gåte i nesten 20 år, men nå kan den være løst.

21.desember la redaktøren ut en status om at han hadde oversatt flere utenlandske sanger fra 1970-tallet. Da han i avslutningsvis ønsket sine venner og følgere på facebook “god jul” dukket det plutselig opp en kommentar som trigget redaktøren til å ta kontakt.

Etter å ha researchet opplysningene skal mye av informasjonen ha stemt overens med de opplysningene hun sitter med, men det er uklart hvilke informasjon det er snakk om.

Meldingen lyder følgende: “hello, i might be the sister you re looking for”, skriver 22 år gamle Ayla i en kommentar. I over tid har hun følgt saken fra den rumenske byen Constanta, samme by der DeNiazi er født i.

Ayla skal i en kommentar fortalt at hun har følgt en Facebook-side som tilhører den rumenske organisasjonen “The Romanian Never Forgotten Children”.

Organisasjonen har som mål å gjenforene barnehjemsbarn med sine biologiske familier.

Ayla (22) fra Romania hevder hun er den biologiske søsteren til DeNiazi. Foto: Privat

I en meldingsutveksling i ettertid skal 22-åringen ha forklart at hun er hundre prosent sikker på at hun er den biologiske søsteren som tvillingene har vært på jakt etter. Videre skal hun ha forklart at hun er villig til å avgi en DNA-test så snart det er muligheter for da.

I september 1995 ble Daniel DeNiazi og hans bror adoptert til Norge. De er født i Constanta, men bodde på et barnehjem i Navodari, en by som ligger på østkysten av landet, frem til de var 3 år og 9 måneder.

Barnehjemsbarn i Romania levde under tøffe levekår, spesielt etter Ceausescus fall i 1989. På 1990-tallet rystet bildene fra rumenske barnehjem en hel verden, hvor mangel på omsorg og avmagrede barn ble et symbol på fattigdommen i landet.

Romania ble regnet som Europas fattigste land, men har gjennom årene stabilisert økonomien etter at de ble medlem i EU. Fortsatt har landet vært preget av korrupsjon.

Under Ceausescus tid ble abort og prevensjon forbudt.

Barn ble behandlet som dyr. Dette ble et gjentakende problem på 1990-tallet.

Mange av barna ved barnehjemmene ble avmagret og utsatt for seksuell vold.

….Og mange av disse døde under grusomme forhold.

I Constanta er fattigdommen stor etter Ceausescus tid.

Byen er kjent for industriell produksjon og ligger ved østkysten av landet. Byen er en viktig handels- og industriellby som ligger ved Svartehavet.

Det bor 310.000 innbyggere i byen og mange av innbyggerne har tyrkisk bakgrunn.

Ayla er en av dem.

I over tid har hun følgt med på en Facebook-side.

Når hun ser bilde av tvillingene fra Sveio tar hun kontakt. I en kommentar skriver hun:

Og hun får kontakt med tid og stunder.

Mye av opplysningene har i ettertid stemt overens. Foreløpig er det ingenting som tyder på at tvillingene er biologiske med 22-åringen.

Lokale myndigheter tror opplysninger kan være riktige, men er tause.

I 1995 ble DeNiazi og hans tvillingbror adoptert til Norge. Foreldreparet Olav og Kristbjørg Jacobsen (daværende etternavn) reiste ned til et barnehjem i Navodari.

I dokumentene kommer det frem at tvillingene har tyrkiske foreldre.

Dokumentene viser også at de har flere søsken.

DeNiazi har foreløpig ikke kommentert noe om informasjonen som er lagt frem, men er helt sikker på at Ayla er den biologiske søsteren.

Ayla er en av barnehjemsbarna som ikke har fått noe svar fra sin fortid, men hun har i en kommentar vært hundre prosent sikker på at opplysningene stemmer.

Hun er tidligere barnehjemsbarn.

Ved årtusenskiftet var det fortsatt en del som manglet ved seks offentlige barnehjem i den rumenske hovedstaden Bucureşti. Det var få ansatte per barn, og barna fikk lite sosial, følelsesmessig og språklig stimuli. De tilbrakte mye av de to første leveårene i en barneseng, ifølge en artikkel som Forskning.no publiserte i 2019.

Barnehjemsbarn i Romania ble ofte kalt som Ceausescus barn.

Et bilde som den britiske avisen The Guardian har publisert, viser tilsynelatende et tvillingpar som ligner, på det de tror kan være Daniel og David, men foreløpig er bildet ikke verifisert av andre kilder.

Lik Extraavisen.no på Facebook!