Extraavisen.no

Kultur

– Hører ikke hjemme i det offentlige rom

Miss Norway-deltaker Julie Dahlen Børresen (21) mener at musikkanmeldere må forholde seg til musikken og ikke rakke ned på artister som er åpne om sin psykisk helse.

Publisert for

, den

Foto: Adrian Kirkerud

– Musikkbransjen generelt er noe som interesserer meg veldig, og det har jeg også blogget om tidligere. For meg er det viktig å få fram at det er en hard bransje og det er mange som sliter. Nettopp derfor skuffer det meg når jeg leser Dagbladets anmeldelse av låta til Ane, skrev Børresen på sin blogg sist uke.

Børresen sikter nemlig til anmeldelsen som ble publisert i Dagbladet sist uke. Anmeldelsen har i ettertid blitt karakterisert som mobbing da artisten Ane Fin deltok i Melodi Grand Prix.

For tiden er Børresen student ved Creative Industries Management på BI. Til sommeren har hun en bachelorgrad som gjør at hun kan jobbe innen for musikkbransjen.

Den siste tiden har hun følgt ekstra godt med på saken rundt Dagbladets anmeldelse som fikk sinne til å renne over hos flere sjokkerte lesere.

– Da jeg leste musikkanmeldelsen i Dagbladet ble jeg veldig skuffet. Det hører ikke hjemme i det offentlige rom at man skal hinte til Tix sin opptreden på Lindmo med sluttsitatet: «Hva med å grine litt på Lindmo?». Det skuffer meg, sier Børresen til Extraavisen, og legger til:

– Jeg tenker at det er såklart noen anmeldelser som handler om musikken, så jeg vil ikke dra alle under samme kam og si at ingen gjør det.

Begynner vi å snakke om janteloven?

– Det vil jeg påstå. Man skal jo ikke tro at man er noe og man skal heller ikke skille oss ut. Tix er jo nettopp en person som skiller seg ut i mengden, og det er ikke alle som liker det.

– Folk hører uansett på den musikken de liker og det synes jeg vi alle skal få fortsette med, uavhengig av hva en anmelder synes. Det viktigste er at man selv synes musikken man hører på er fin.

Hva mener du at anmelderen burde gjort i stedet?

– Forholde seg til musikken, og vær litt mer bevisst på hvordan man formulere seg i anmeldelsen. Slike anmeldelser kan fort skade rykter for godt etablerte artister, men ikke minst avisens omdømme når man vurderer personens opptreden i en slik setting.

– Det er jo åpenbart at Tix kan skrive sanger. Han har jo hatt flere millioner streams på Spotify som har gjort at han er en godt etablert artist.

I et intervju med God Kveld Norge på TV 2 sa Andreas Haukeland (TIX) følgende:

– Det er en hårfin balanse mellom satire og mobbing (…). Jeg synes det er dumt at både voksne og unge mennesker får lese musikkanmeldelser hvor det er åpenbar mobbing i teksten. Det sender et signal om at å prate sånn om andre mennesker er greit.

Kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten forsvarer anmeldelsen som Anders Grønneberg har skrevet. Hun sier at det er normalt at folk har delte synspunkter om anmeldelsen.

– Anmeldelsene hans er løsslupne, fargerike og frekke – akkurat som konkurransen i seg selv. Noen liker dette, andre misliker det. Det er helt naturlig at det er delte meninger om anmelderi. Etter min mening er denne anmeldelsen helt innenfor. Jeg mener at det er viktigere at Dagbladets anmeldelser skaper engasjement enn at alle er 100 prosent enige i alle formuleringene i dem.

Dette kommer også som et tilleggsvar fra Grønneberg:

– Jeg slaktet «Ut Av Mørket», fordi jeg synes den er elendig. I anmeldelsen kommenterer jeg verken selvmord blant menn eller psykisk helse hos gutter.

Børresen mener at slike holdninger i anmeldelser påvirker leserne.

– Det er veldig synd at man har slike holdninger. Dette påvirker selvsagt lesernes valg, og i verste fall kan dette medføre at man ikke tørr å åpne seg. Psykisk helse har i over tid vært et tabubelagt tema, men fokuset på problemstillingen har blitt bedre. Og da har vi ikke godt av å lese anmeldelser som går på person, og ikke om musikken.

Lik Extraavisen.no på Facebook!