Extraavisen.no

Finans

Høy bensinprisvekst må møtes med lavere avgifter

(FINANS): Ferske tall viser at prisene på bensin og diesel har økt med 24 prosent på ett år.

Publisert for

, den

Foto: Erik McLean

– Regjeringen må kutte avgiftene for å stoppe prisgaloppen på drivstoff. Folk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Mandag 21. mars publiserte Statistisk sentralbyrå oppdaterte månedlige tall for bensin- og dieselpriser. I snitt var prisene i februar i år 19,28 kr literen for blyfri bensin, 95 oktan og for diesel 18,23 kr literen. Dette er nesten 24 prosents prisøkning siden februar 2021.

– Denne utviklingen kan ikke fortsette. Økte drivstoffpriser kommer på toppen av høye strømpriser og prisvekst og en mulig renteøkning. Dette slår rett inn i økonomien til folk, og vi etterlyser mer politisk handlekraft, sier Ryste.

Har lovet avgiftskutt

I regjeringserklæringen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet, Hurdalsplattformen, står det at regjeringen vil redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel drivstoffavgifter. Det er lange ventetider på kjøp av elbil, blant annet på grunn av både mangel på halvledere og krig i Ukraina.

– Folk omstiller seg så raskt de kan. Nå presser drivstoffprisene vanlige folks økonomi uten at de har gode alternativer. Regjeringen har lovet lavere drivstoffavgifter, nå må regjeringen levere, sier Ryste.

Lik Extraavisen.no på Facebook!