Extraavisen.no

Kjendiz

Hun må bruke flere dager på å planlegge

Miss Norway-deltaker, Karianne Gustavsen (23) må bruke flere dager på å planlegge hva hun skal gjøre de neste dagene. Fortsatt vet hun ikke selv hva som feiler henne.

Publisert for

, den

Karianne Gustavsen kan bruke en hel uke på å planlegge en liten ting. Foto: Tony Kristoffersen

Tidligere ble vi kjent med Karianne Gustavsen fra Hundvåg i Stavanger som er for tiden deltaker i Miss Norway. Hun er en av de 16 finalistene i årets skjønnhetskonkurranse, og har kroniske sykdommer som sin hjertesak.

Hun har også vært på en rekke utredninger for å finne ut hva som gjør henne så utslitt. Gustavsen må bruke flere dager på å planlegge et arrangement for at hun skal kunne ha nok energi. Men det er bare et problem. Hun vet ikke selv hva som feiler henne.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

– Jeg lengter etter svar for hva som er grunnen til at jeg ikke har energi. At jeg i det hele tatt klarer å være deltaker i en skjønnhetskonkurranse er en seier for meg, sier Gustavsen til Extraavisen.

Selv om de foreløpige utredningene ikke har gitt et konstruktivt svar på hva som er galt, tror hun at det kan være snakk om kronisk sykdom, uten at hun ønsker å spekulere i det.

– Problemet er at jeg vet med uvisshet hva som feiler med meg, men tiden får vise. Jeg kan jo ikke si at jeg er syk uten at jeg har det på papiret, men noe må det jo være.

– EN SEIER: Karianne mener at det er en seier nå som hun er finalist i Miss Norway. Foto: @asimmondphotography

Kroniske sykdommer eller kronisk tilstand er en lidelse som er langvarig som går utover musklene i kroppen. Kronisk vil si at det er langvarig, mens andre er fullt helbredelige på lang sikt, ifølge nettstedet lommelegen.no.

Gustavsen forteller at energien hennes blir stadig redusert for hver gang hun må bruke tiden på å planlegge. Det medfører at hun må bruke mye av tiden sin til å sove for å kunne samle opp energi.

– Jeg kan planlegge en liten ting som jeg skal gjøre de neste dagene. For meg er det slik at jeg må ha god tid til å planlegge.

Hun har et økt fokus på kroniske sykdommer i den tiden hun er deltaker, og mener det er svært viktig at folk får et innblikk i historier som blir fortalt.

– Først og fremst handler det om uvitenhet rundt kroniske sykdommer. Det er jo ingenting som er bedre med at folk med slike sykdommer som ME kan møte opp, men det er viktig å huske på at utholdenhet er sterkt redusert i forhold til de som er friske. Hadde mediene fokusert mer om kroniske sykdommer, så tror jeg folk hadde hatt litt mer forståelse, sa Gustavsen til Extraavisen tidligere.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Hvordan legger du opp hverdagen?

– Jeg må notere alt og vurdere ut fra den helsen jeg har, og dermed se om dette er noe jeg klarer. Bare det å planlegge tar mye av energien. Å prate med folk eller gjøre de normale rutinene man har i hverdagen tar mye av den energien jeg heller vil brukt på andre ting.

Nå som energien er svekket har dette også medført at hun opplever smerter. Da hun tok et helt friår fra skolen var dette noe som førte til at energien kom tilbake. Dette har også vist at familien har sett Karianne en litt mer energisk og glad person.

– Det er veldig vondt når jeg ser at andre kan gå på jobb eller delta i et arrangement, og de er friske til å gjøre det de har lyst til. Jeg har så lyst til å kunne planlegge tiden fremover til noe jeg kan bruke mer tid på, men slik som det er nå er det ekstra tungt å måtte si “nei” til en rekke ting jeg har lyst til å delta.

Foto: Anthony Simmons

Hvor lang tid bruker du på å planlegge et arrangement?

– For eksempel nå som jeg skal planlegge videre i konkurransen må jeg bruke noen dager tidligere enn normalt. Og hvis det er knapt tid til å planlegge er ikke kroppen min godt forberedt til det. Vi snakker om kanskje noen dager eller en uke i forveien.

Heldigvis har hun venner og familie som kjenner Karianne godt, og er flinke med å ta hensyn til henne.

– Jeg er veldig glad for at jeg har familie og venner og andre jeg kjenner som har forståelse for dette. De er veldig flinke med å spør hvis det er noe. Jeg må jo planlegge hvis jeg skal på jentetur.

Gustavsen gir ikke opp håpet om å gjennomføre konkurransen og tror at det å holde håpet når dagene kan være tunge, er en seier i seg selv.

– Det å stå i en skjønnhetskonkurransen samtidig man er veldig utslitt, er en seier i seg selv. Jeg skal ikke gi meg med det første og er veldig glad for at jeg har klart å komme til finalen.


Siste artikler:

Lik Extraavisen.no på Facebook!