Extraavisen.no

Innenriks

Ikke la kjæledyret være igjen i bilen

Nå som vi opplever varme dager med høye temperaturer, er det lett å glemme våre firbeinte venner i bilen. Derfor bør du huske på å ikke glemme kjæledyret i bilen.

Publisert for

, den

Foto: Nils Schimmer

Det kan være lett å glemme våre firbeinte venner i bilen, men kjæledyret kan miste livet dersom du gjør denne feilen. Tryg Forsikring sier at de opplever hver sommer en pågang fra bekymrede eiere av kjæledyr som har problemer når solen står på sitt sterkeste.

– Hvert år får vi inn kjæledyr som har kollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling. Noen kommer seg når vi får kjølt de ned med å spyle kaldt vann, men mange er så dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøst væske, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Berge, ifølge Radio Haugaland.

Når heten slår til kan det alltid være lurt å kjøle ned kjæledyret ditt med kaldt vann, spesielt når gradestokken passerer 20 varmegrader. Kjæledyr med pels er oftest utsatt for varme, og veterinæren folk være oppmerksom når varmen slår til.

– I intens sol og varme lider både katter og hunder. Se til at de har tilgang til skygge og sørg for at de har rikelig med vann, både innendørs og utendørs. Sett gjerne ekstra drikkebeger flere steder i huset og ute. Skulle dyrene begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvem ut, bør du spyle de med kaldt vann for å kjøle de ned. Ikke pakk de inn i våte og kalde håndklær, sier han.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Det som ikke mange tenker på når de er på farten, er at temperaturene kan bli tre ganger så varmere i bilen enn det det er ute. Hver sommer viser den amerikanske TV-kanalen Animal Planet folk som glemmer sine kjæledyr, og dette medfører at forbipasserende tar grep når de ser kjæledyr i bilen. Men dessverre ser vi altfor ofte folk som går forbi når livet står på spill.

Hvis man ser et kjæledyr i en varm bil skal du:

1. Finne en hard gjenstand som du kan knuse glasset med (Gjerne en hammer, jernstang osv). Dette har du full rett til å gjøre, fordi det handler om liv.

2. Kjøl ned dyret med kaldt vann.

3. Dersom det er snakk om hjertestans på din hund, så kan du ta hjerte-lunge-redning. Dersom du ikke kan dette så kan du lære det ved å se på denne videoen hos anicura.no.

4. Dersom du er bekymret for eieren bør du ta kontakt med politiet på tlf. 02800.

Disse punktene gjelder også for barn, men hjerte-lunge-redning på barn kan du lese mer om på 113.no.