Connect with us

Rampelyset

– Jeg ble fortalt at jeg var for stygg til å bli modell

Karianne Gustavsen (22) har i flere år blitt fortalt at hun var for stygg til å bli modell. Nå vil hun vise at hun er god nok.

  •  
  •  
  •  

Publisert for

, den

Karianne Gustavsen ble fortalt hvor stygg hun var. Nå slår hun tilbake ved å delta i Miss Norway. Foto: Anthony Simmons

Karianne Gustavsen fra Hundvåg i Stavanger deltar for tiden i Miss Norway. I flere år har hun opplevd mobbing og utestenging, hvor hun blant annet fikk beskjed om at utseende hennes var for stygg til å drive med modell.

– Målet mitt som deltaker i Miss Norway er for å bevise folk at jeg er god nok. Jeg føler meg motivert til å vise hvilke gode egenskaper jeg har, sier Gustavsen.

– Mange av kommentarene gikk ut på at mitt utseende var for stygg. Og siden jeg hadde så stygg utseende måtte jeg ikke vise meg i modellbransjen. Jeg hadde ingenting å gjøre der.

Hvordan var det å motta slike kommentarer?

– Det gjorde vondt å få kommentarer på at jeg ikke har et fint utseende, men jeg har blitt veldig motivert i ettertid. Det handler om å heve seg over slike kommentarer og vise at man kan nå toppen uansett hvordan man ser ut, sier Gustavsen.

Foto: Anthony Simmons

Hennes hjertesaker skiller seg ut fra de andre deltaker når man kommer til kroniske sykdommer. Selv om mobbing er den ene hjertesaken, har hun engasjert seg veldig mye om saker som omhandler kroniske sykdommer.

– Vi hører ikke så mye om kroniske sykdommer i medier. Det er litt tabu, og derfor mener jeg at det er viktig at vi setter fokus på disse sykdommene. Det oppleves som at kroniske sykdommer ikke blir tatt seriøst, og det skaper et feil bilde som kan fort bli latterliggjort.

Hva mener du med at det blir latterliggjort?

– Vi ser eksempler på at man kan bli latterliggjort hvis vedkommende med en kronisk sykdom kan møtes opp til frivillig arbeid eller fester. Og da får man ofte spørsmål som “Du kan møte opp på fest” eller “Du kan jo delta på arrangementer. Du er jo ikke syk”. Det handler så mye mer enn det.

Gustavsen sier at økt fokus på kroniske sykdommer vil også føre til at slike sykdommer bli mindre tabubelagt. Hun mener også at mediene fraskriver seg ansvaret når det kommer til slike saker.

– Først og fremst handler det om uvitenhet rundt kroniske sykdommer. Det er jo ingenting som er bedre med at folk med slike sykdommer som ME kan møte opp, men det er viktig å huske på at utholdenhet er sterkt redusert i forhold til de som er friske. Hadde mediene fokusert mer om kroniske sykdommer, så tror jeg folk hadde hatt litt mer forståelse.

Foto: Anthony Simmons

Gustavsen sier til Extraavisen at hun er for tiden under utredning, og forteller at hun har i over tid lengtet etter et svar som hun kan slå seg til ro med.

– Det har jo gått noen år med smerter i kroppen. Alt fra muskelsmerter til sår hals med høy feber. Og muskelsmerter tærer mye på energien, som igjen gjør at jeg blir ofte trøtt. Jeg må sove i minst 12 timer for å ha energi nok til å gjøre de aktivitetene jeg har lyst. Jeg lengter etter et svar.

– Husker spesielt at jeg sluttet i skole og tok et friår. Bare hele friåret gjorde at jeg fikk energien tilbake. Jeg hadde så lyst til å gå på skole og ville møte venner, men kroppen satte en stopper på at jeg hadde lyst til å fortsette med studiene. Det var veldig tungt å ta det innover seg, men den psykiske helsen stabiliserte seg, og familien la merke til at jeg ble mer energisk og glad i alt som rørte rundt meg.

Hvordan er det å vite at andre kan gå på jobb og ikke du?

– Det er veldig irriterende, selv om jeg ikke har fått vite det endelige svaret fra utredningen. Jeg føler at jeg ikke er normal når jeg ser at andre har den energien. Du føler at du blir satt i bås og ikke bli akseptert. Spesielt når man ikke kan bruke hele kroppen til enhver tid.

– Jeg setter på en måte litt pris på at jeg har opplevd mobbing. Jeg tror det kommer godt med, og hadde nok tatt det ekstra tungt om jeg hadde fått et svar med uten mobbing i kofferten. Gjennom tiden har jeg erfart mange hendelser som ikke er så positive. Det med at jeg sliter med muskelsmerter, feber og andre ting som tærer på livet mitt er ikke så positivt, men jeg er vane med å oppleve det som er negativt. Det er ikke alt jeg har lykkes med, men jeg tviholder på drømmen min om å lykkes i Miss Norway.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Del videre:
  •  
  •  
  •