Extraavisen.no

Innenriks

– Jeg ville ikke være mørk i huden

Stephany La Rosa sier hun fikk mange direkte tilbakemeldinger fra folk om at hun ikke så norsk ut. Som liten ville hun ikke være mørk i huden eller ha svart hår, fordi hun følte at hun ikke passet inn i det norske samfunnet.

Publisert for

, den

Foto: Roger Myrland

Det var mange som fikk hakeslepp da hun annonserte at hun var deltaker i Miss Norway, men La Rosa sier at hvem som helst kan melde seg på skjønnhetskonkurransen.

– Når det først ble offentlig at jeg hadde meldt meg på Miss Norway så fikk jeg veldig mange direkte tilbakemeldinger på at jeg ikke så norsk ut, sier La Rosa til Extraavisen.

Hun forteller at hun fikk tilbakemeldinger på at sjansene på å delta i en skjønnhetskonkurranse som Miss Norway var mindre enn dersom hun hadde vært hvit i huden med blondt hår.

– Noen lurer ofte på hvorfor jeg skal representere Norge og de norske verdiene når jeg ikke ser norsk ut.

Hva er norske verdier for deg?

– Jeg mener at de viktigste norske verdiene vi har i landet, er frihet og likestilling. Dette er noe jeg virkelig elsker med Norge. Dette er verdier som jeg også følger og ikke minst viderefører, som blant annet det å ha rett til å elske kjønnet vi vil, jenter og gutter er like, vi har ytringsfrihet til å mene og si det man vil, forklarer La Rosa.

Hun legger også til at vi har demokrati og kunne mene det man vil mene uten å bli arrestert.

FREMMER NORSKE VERDIER: La Rosa har bodd nesten hele livet sitt i Norge. Bunad er noe hun bruker ofte. Foto: Privat

Tar du deg nær av de slike kommentarer?

– Jeg tar meg nok ikke nær av det, fordi jeg vet selv at jeg ikke er en av sterotypene i Norge, understreker La Rosa, og legger til:

– Jeg synes det er dumt at man skal ha disse stereotypene der vi tenker oss at han og hun er utlending, innflytter eller flykting, bare fordi den personen har et annerledes utseendetrekk enn «sterotypen».

Hun legger til at Norge har bare blitt et mer flerkulturelt land de siste tiårene, der barn er 50% norsk, 50% noe annet (etnisk).

La Rosa har siden hun kom til Norge vokst opp som en nordmann med utenlandske foreldre.

Har vi en lang vei å gå for å bekjempe rasismekulturen i Norge?

– Norge er nok et av de landene som ikke har så mye rasisme hvis man sammenligner med andre land, og det er jeg veldig glad for. Det betyr ikke at det ikke finnes rasisme i Norge. Fortsatt er det dessverre mange som kan ha rasistiske intensjoner som man ikke er helt klar over.

– Jeg er en person som ikke tar meg nær av ting, men noen ting stusser jeg av og til over. Man anser at rasismekulturen er en hard kamp å bekjempe, og vi har et stykke å få bekjempet den kulturen godt nok. Jeg har tro på at vår generasjon kommer til å bekjempe den hardt.

STEPHANY SOM BARN: Stephany opplevde mange stygge kommentarer, men hun hevet seg over kommentarer selv om det var sårende å få dem servert. Foto: Privat

Stephany kom til Norge da hun var fem år gammel. Da hadde hun bodd i Venezuela sammen med moren, men har i ettertid fått følelsen av å vokse opp som en ekte nordmann. Fortsatt legger hun til at latinamerikanere er ofte høylytte, men kan være stille og rolig når hun akter den norske «stereotypen» blant folk i det offentlige.

– Jeg har lite minner og kjennskap til venezuelansk kultur, men det er den norske kulturen jeg kjenner meg igjen i.

La Rosa sier at hun opplevde ofte kommentarer som kunne antyde henne som skitten, og ikke minst fikk hun spørsmålet om hun var norsk. Hun fikk blant annet sleng kommentarer at hun så ut som bæsj på grunn av hudfargen.

– Som barn og i ungdomsalderen følte jeg meg aldri pen, og heller ikke pen nok til de forventningene de andre hadde om meg. Jeg ønsket meg alltid blondt hår, og var redd for å være for mye ute om sommeren, forteller La Rosa.

– Jeg ville ikke bli mørk, men heller være lys i huden som alle de andre barna. Jeg hatet mine brune øyner, og valgte å glatte bort de naturlige krøllene jeg likte så godt. I dag er det en trend å være brun, ha krøller og se eksotisk ut.

La Rosa har et avsluttende budskap som kan være viktig for folk å vite:

– Jeg skjønner at ikke alle ser på meg som norsk, men jeg er oppvokst i Norge, jeg føler at jeg er norsk. Jeg føler at jeg er en god kandidat til å representere norske verdier. Det er det viktigste for meg.

Lik Extraavisen.no på Facebook!