Extraavisen.no

Kultur

Johnny Berg – en pragmatisk utopist

(MUSIKK): Johnny Berg er musikeren fra Bergen som fant kjærligheten i Hakadal. Han flyttet fra byen ved de syv fjell til bygda med snørike vintre og en topp vi kan kalle fjell. Men god musikk blir det uansett hvor han bor.

Publisert for

, den

Foto: Privat

Johnny Berg er en låtskriver, vokalist og utgivende artist bosatt i Hakadal. Han har siden 2013 sluppet 27 musikkutgivelser og har 4 “appears on” på utgivelser til andre artister på Spotify, Apple Music og andre digitale musikktjenester. Flere av låtene hans har vært å høre på norsk radio og mest på amerikanske radiostasjoner.

I likhet med mange andre kjente musikere, kommer Johnny Berg opprinnelig fra Bergen.

Bergen har alltid hatt et rikt musikkliv som opp gjennom åra har levert artister og band som har blitt en del av musikkhistorien. Her er nok å nevne Saft, Flying Norwegians, Rune Walle og i nyere tid Bergen Blues Band, Hungry John, Ralph Myerz & The Jack Herren Band med flere.

Hjemme i Bergen har Johnny Berg arbeidet med musikken sin sammen med musiker og produsent Bengt Bakke i Studio 7b og musikklabel Pink Link Production. Men dette var før han fant kjærligheten i Nittedal, nærmere bestemt Hakadal. Ja, for som for mange av oss som har “innvandret” til Nittedal, var det kjærligheten som trakk Johnny over fjellene til Hakadal for snart tre år siden.

Her har han nå etablert sitt hjemmestudio og sin egen musikklabel Bmazing Studio & Music Production. Han bor i Hakadal sammen med sin samboer, den i lokalpolitikken ikke ukjente SP-politikeren Ida Eliseussen.

I likhet med sin samboer har Johnny politisk engasjement, på sin måte.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Pragmatisk utopist

– Jeg ser på meg selv som politisk uavhengig – en pragmatisk utopist kan man nok si – med klart sterkere dragning mot det politisk røde sosialdemokratiske enn den blåe markedsliberalismen. Jeg har veldig sterk tro på fellesskapsløsninger. Dette må samtidig ikke stå til hinder for å få frem det beste i hver enkelt av oss. Slik Johnny ser det, er det å få frem det beste i fellesskapet og hos hver enkelt av oss er en utfordrende og spennende oppgave som krever mye av oss.

Han fortsetter:

– Det må arbeides målbevisst og strukturert på alle plan i samfunnet med dette etter min mening, ikke minst i det politiske hvor små og store avgjørelser som angår oss alle blir vedtatt. Det er spennende å følge det politiske arbeidet til Ida, og følge med på hva som skjer i lokalpolitikken i Nittedal.  Det skinner tydelig gjennom at han er veldig stolt over sin samboer.

– Jeg må ubeskjedent få si at jeg er veldig stolt over det arbeidet Ida gjør i sitt politiske virke. Det ligger mye tid og krefter i arbeidet hennes. Det blir naturlig nok en del politisk prat og diskusjoner her hjemme. Jeg får i den sammenheng god nytte av min femårige utdannelse som kverulant fra Universitet i Bergen og BI Bergen med juss, markedsøkonomi og administrasjon og organisasjonsvitenskap i skjønn faglig forening.

Sjangerfri musiker

Samfunnsengasjementet til Johnny er blant annet å høre i låter som “One-Line Solutions”, “Hail to a Chief (of the People, by the People, for the People)” og “I Got Freedom of §peech (But I Ain’t Got My Facts Straight)”. Johnny har fått et nært forhold til USA gjennom tre tiår på landeveien i alle de 50 amerikanske statene.

Fjorårets album “Good Night America” er en samling låter som gjenspeiler noe av dette. Bruce Springsteen er det største musikalske forbildet til Johnny. Hans musikalske hyllest til Springsteen og hjemstaten hans New Jersey – “Hey Doll (Garden State Serenade)” og musikkvideoen til låten – har fått en god del oppmerksomhet i New Jersey og radiospilling i USA. Koronatiden har også gitt inspirasjon til musikk i form av låten “Stormen Varer Ikke Evig”. Johnny forteller:

– Jeg vil vel beskrive meg selv som rimelig sjangerfri musikalsk sett, i den forstand at jeg ikke setter noen begrensninger på lydbildet og bruken av instrumenter og effekter til nye låter jeg jobber med. Når det er sagt, befinner jeg meg nok oftest i poprock-landskapet på ulikt vis.

Johnny har blant annet samarbeidet med elektronika-artisten Mikkel, som har gjort remikser av låtene hans “Alanya”, “Stay a Little Longer” og “Amazing”. Johnny Berg har også bidratt med musikk, tekst og vokal på andre artister sine låter: “Mercury Town” og “U.S. Corporate Crime” med blues-artisten Dr. Bang Blast Kreek, “Adventstid” med Eli Gauden og “Tiden Flyr” med rap-artisten DJ Lampe. Han har også skrevet tekst og melodistemme til låten “Demon Child” med Dr. Bang Blast Kreek, der blues-artist og Spellemannsprisvinner Bjørn Berge gjør vokalen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Satte fast Bruce

– Det største musikalske høydepunktet så langt har nok vært låten “Hey Doll (Garden State Serenade)”, hvor jeg blant annet utfordret Bruce Springsteen på å gjøre en live coverversjon av låten. Springsteen er kjent for å oppfordre fansen til å komme med låtønsker på konsertene sine, også i forsøk på å sette bandet fast med låter de ikke kan; såkalt “Stump the band!”. Johnny hadde fryktelig lyst til å sette Bruce og hans E Street Band på en musikalsk prøvelse i den forbindelse.

– Jeg dro derfor med meg en plakat fremst ved scenekanten på konserten deres i Trondheim, med oppfordring til dem om å øve inn “Hey Doll (Garden State Serenade)” til konserten i Oslo to dager senere. Bruce kom frem på scenekanten til meg midt under en låt på konserten i Trondheim, og spurte meg med stor undring i blikket og stemmen: “What song is that, man? What song is that?” Det var jo ikke praktisk mulig å gi ham et svar der og da ved scenekanten.

Han regnet derfor selvsagt med at Bruce og bandmedlemmene umiddelbart etter konserten hørte gjennom låten og så musikkvideoen på YouTube, og fikk seg en kraftig overdose med hjemlengsel. Hvorfor de ikke valgte å øve inn låten til konserten i Oslo to dager senere, vet kun Vår Herre, Bruce og E Street Band.

I alle fulle fall; så anser han seg som en av de få i denne verden som har klart å sette Bruce og bandet fast med et låtønske de ikke klarte å spille. De skal selvsagt få en ny sjanse til å rette opp den fadesen på neste verdensturné, sier Johnny og ler godt.

Johnny forteller at det ligger mye låtmateriale med norske og engelske tekster i skuffene, som utålmodig venter på å bli jobbet med i hjemmestudioet hans Bmazing Studio i Hakadal frem til utgivelse på Spotify og andre digitale musikktjenester. Johnny forteller:

Alltid med nye låtidèer

– Jeg arbeider musikalsk sett i øyeblikk med nye låtidéer. Musikk og melodistemme til en ny låtide dukker opp i løpet av sekunder/få minutter, når jeg sitter og klimprer på gitaren eller ved keyboardet. Jeg er ganske så ukritisk i disse øyeblikkene. Jeg “fanger” kun låtidéen der og da. Skjer det ikke noe musikalsk nytt innen få minutter med klimpring på gitaren eller ved keyboardet, jobber jeg som oftest med låtidéer som er kommet et stykke videre i prosessen.
Noen fast kontortid der musikk til nye låter blir til har han ikke. Tekstarbeidet til låter skjer derimot ofte til mer fast kontortid. Tekster kan være ferdigskrevet på ett kvarter eller ta noen uker eller mange måneder før jeg er fornøyd.

På spørsmål om hvordan han jobber i studio med arrangementer og innspillinger, svarer Johnny at det er et helt eget kapittel for seg. Fra en låtide er unnfanget til den er ute i verden på Spotify og andre digitale musikktjenester kan det gå alt fra tre uker til tre år. 

Underveis i prosessen med ny musikk spiller han den til noen få mennesker rundt meg. Dette for å få nyttige innspill på prosjektet.

– Ida bidrar her med sine musikalske preferanser og gir meg nyttig feedback underveis. Å få dønn ærlige tilbakemeldinger på musikken man jobber med, er svært nyttig for meg. Vi har jo alle våre musikalske preferanser, så det finnes ingen fasit på en låt. Til syvende og sist er det jeg som må ta de endelige avgjørelsene på hva jeg synes fungerer på en låt jeg skal gi ut.

En gang bergensern, alltid…

Erfaringsmessig havner ca ni av ti låtidéer kjapt i bosset…

– Ja, jeg har ikke begynt å si søpla. Du kan som kjent ta bergenseren ut av Bergen, men aldri Bergen, skarre-r’en og ordforrådet ut av bergenseren.

Heldigvis har den musikalske kreativiteten holdt seg bra gjennom årene, og egentlig økt etter flytting til vakre Hakadal. Med drøye 1.500 låtidéer i arkivet, som trenger en kritisk gjennomgang nå etterhvert, er det litt å jobbe med skulle den musikalske kreativiteten plutselig ta seg en pause. Når det gjelder inspirasjon til låttekster kan det komme fra hvor som helst. Det kan være ord eller uttrykk man hører og leser, som setter i sving den kreative prosessen. Det kan være noe fra filmer eller annet man ser på tv. Det kan være noe man ser langs veien på rusletur, på kjøretur med bil eller buss. Donald Trump, FrP og hans eget forunderlige politiske ståsted har gitt inspirasjon til låttekster. 

– Jeg har som regel ett par tre musikalske prosjekter under arbeid til enhver tid. Ting tar jo ofte tid med låter, fordi man som nevnt skal gjennom mange faser med musikken før den slippes ut i verden. Akkurat nå er det en ny valp av rasen Dansk-svensk gårdshund her hjemme i Hakadal som får ekstra mye oppmerksomhet, men jeg vil bli overrasket dersom det ikke dukker opp ny musikk til utgivelse innen utgangen av juni, avslutter Johnny Berg.

Hvis dette fikk deg lysten på å høre mer av musikken til Johnny Berg, er det bare å søke ham opp på en strømmetjeneste nær deg.

Lik Extraavisen.no på Facebook!