Extraavisen.no

Finans

Julehandelen i uke 48 overgikk rekordåret 2020

(ØKONOMI): Den gode starten på julehandelen fortsatte i uke 48, men det var før omikronvarianten førte til nye smitteverntiltak. Fremover forventer Virke mindre sentrumshandel, mindre grensehandel og enda mer handel på nett.

Publisert for

, den

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke Foto: Virke

Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at omsetningen i kjøpesentrene i uke 48 økte med 0,8 prosent sammenlignet med tilsvarende uke i fjor. Det er en beskjeden vekst, men må ses i lys av en oppgang på hele 10,2 prosent i fjor. Omsetningen ligger dermed betydelig høyere enn i normalåret 2019.

Forventer enda mer netthandel

Klart best gikk det for kles-, sko- og veskebutikkene, som snudde 9,7 prosent nedgang i fjor til en oppgang på 21,6 prosent i år. Butikkene innen hus og hjem og mat og drikke, som hadde omsetningsøkning på henholdsvis 24,6 og 23,3 prosent i fjor, opplevde en nedgang på 5,8 og 7 prosent i år.

− Forrige uke var den siste før det ble innført omfattende smitteverntiltak, og dermed fortsatte utviklingen vi har sett hittil i julehandelen med oppgang for klær og sko og nedgang for mat og drikke og hus og hjem. Det har vært mye handel i fysiske butikker på kjøpesentre. De neste ukene vil vi nok se bildet endre seg, ettersom folks handle- og bevegelsesmønstre forandres, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

− Flere vil nok velge å kjøpe varer på nettet når det kommer restriksjoner, og når mange blir værende på hjemmekontor vil det også gå ut over sentrumshandelen. På den annen side er det sannsynlig at det vil bli mindre grensehandel enn det lå an til, sier Hammerstad.

Lik Extraavisen.no på Facebook!