Extraavisen.no

Utenriks

Kasakhs president lover en rettferdig etterforskning

(KASAKHSTAN): Kasakhs president forsikrer rettferdig etterforskning av tragiske hendelser; å sette i gang politiske reformer, opplyser den kasakhstanske ambassaden i en pressemelding til Extraavisen.

Publisert for

, den

Foto: Akorda

President Kassym-Jomart Tokayev beskrev den nylige voldelige uroen i Kasakhstan som et planlagt forsøk på å ta makten, med involvering av profesjonelle militanter som er trent i utlandet. Han la vekt på at en rettferdig nasjonal etterforskning av hva som skjedde, så vel som at bekymring for påstått mishandling av de internerte ville bli grundig kontrollert.

Tokayev understreket også at han ville fungere som president i maksimalt to perioder, i henhold til Kasakhstans grunnlov, og la til at det ikke vil bli endringer i lovgivningen i denne forbindelse.
Dette og andre uttalelser ble gitt i et intervju til en kasakhisk nyhetskanal, Khabar 24 29. januar.
I en kommentar til hvem som var ansvarlig for volden, uttalte Tokayev at den pågående etterforskningen burde gi svar. Han sa: «Jeg ønsker ikke å forutsi utfallet av etterforskningen, det ville være feil. Mange av militantene, inkludert deres ledere, forlot Almaty, noen flyktet ut på landsbygda, andre rømte over grensen til nabolandene.» I forhold til de første fredelige protestene som begynte 2. januar, sa han:

– Når det gjelder fredelige demonstrasjoner, fant de selvfølgelig sted. Det var ingen bruk av makt mot demonstrantene.

I en kommentar til sin beslutning 7. januar om å gi ordre om å skyte mot væpnede terrorister, klargjorde han at rettshåndhevelsesbyråer ikke hadde en handlingsplan under urolighetene. Det var derfor nødvendig for presidenten å ta ansvar. Tokayev forklarte at da han ga ordren, forlot fredelige demonstranter gatene, og bare banditter var igjen.

I en kommentar til den negative reaksjonen som ordren hans mottok i visse internasjonale kretser, sa Tokayev:

– Jeg er en karrierediplomat, jeg visste at det ville komme en slik reaksjon, men statens interesser og borgernes sikkerhet er av største betydning for meg. Jeg fokuserte på å gjenopprette orden i landet, reaksjonen [i utlandet] var minst bekymret.

I denne forbindelse uttalte presidenten at Kasakhstan ikke søker internasjonal bistand for å etterforske opptøyene, som foreslått av Europaparlamentets resolusjon.

Samtidig vil Kasakhstan fortsette å utvikle samarbeidet med alle sine internasjonale partnere, sa han.

Presidenten informerte også om at spørsmålet om at han skulle overta som leder av sikkerhetsrådet 5. januar ble tatt opp med Kasakhstans første president, Nursultan Nazarbayev, og la til at «det var ingen forhandlinger om maktfordelingen med Nazarbayev og ingen snakk om privilegier.»

I en kommentar til påstander om at Kasakhstan skylder Russland en tjeneste for den midlertidige støtten som Kasakhstan mottok fra Collective Security Treaty Organization (CSTO), uttalte president Tokayev kategorisk at det ikke var noen forutsetninger fra Kreml og ingen diskusjoner om at Kasakhstan måtte gi noen tjenester. Han klargjorde at i tillegg til russiske styrker, inkluderte CSTOs fredsbevarende kontingent også militært personell fra Hviterussland, Tadsjikistan, Armenia og Kirgisistan.

Ved å bytte til temaet politiske reformer i landet, bemerket presidenten at Kasakhstan trenger å reformere sitt parlamentariske og partisystem. Han understreket at det bør være flere sterke partier i parlamentet som er i stand til å utvikle politiske ledere. Han sa:

– Jeg vurderer seriøst å reformere det parlamentariske systemet i landet vårt, og selvfølgelig partisystemet.

Han bekreftet at Kasakhstan vil fortsette å følge kursen for politisk modernisering, og beskrev det som «hans prinsipielle posisjon.»

Når det gjelder rettsreformer, bemerket presidenten at statusen til Høyesterettsrådet blir styrket og et kollegium for administrative saker blir opprettet. Kasakhstans rettshåndhevelse vil også bli betydelig modernisert som en del av fremtidige reformer.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Siste artikler:

Tror du Vladimir Putin har kreft?
2 stemmer