En ny rapport utarbeidet for Nordisk ministerråd foreslår både pisk og gulrot for å gjøre det enklere og billigere å ta bærekraftige valg i hverdagen. Formålet er å redusere mengden klær og produkter som havner i søpla.

Rapporten, som er utarbeidet av Sweco, foreslår konkrete økonomiske tiltak for å redusere avfallsmengdene i Norden. Økt avgift på «fast fashion», momsfritak på brukte klær og reparasjoner og støtte til sirkulære forretningsmodeller er blant anbefalingene.
Bakgrunnen for rapporten er den økende mengden avfall i Norden. Til tross for høy bevissthet om gjenvinning, havner fortsatt store mengder klær og brukbare produkter i søpla. Rapporten peker på at dagens tiltak ikke er systematiske nok til å skape varige endringer, og etterlyser kraftigere politiske virkemidler som stimulerer til gjenbruk og reduserer overforbruk.
– Bare i Norge kaster vi 9 kilo klær per person hvert år, totalt 49 000 tonn. Vi kan ikke opprettholde et system som i praksis er rigget for å produsere avfall. Det må bli billigere å reparere enn å kjøpe nytt, og enklere å velge brukt fremfor å kjøpe nytt. Dette krever både økonomiske insentiver, som moms- og skattefritak, og strengere reguleringer, sier Merete Saugestad,bærekraftsdirektør i Sweco Norge.
Dette er tiltakene som foreslås i rapporten:
- Avgifter på fast fashion – for å bremse overproduksjon og stimulere til mer bærekraftige klesvaner
- Momsfritak på bruktvarer og reparasjonstjenester – for å gjøre det mer lønnsomt å reparere fremfor å kjøpe nytt
- Styrking av sirkulære forretningsmodeller – for å fremme delingsøkonomi og gjenbru
- Strengere politiske virkemidler – blant annet forbud, skatter og avgifter for å dreie forbruket i en mer bærekraftig retning
Felles ønske for hele Norden
Nordisk ministerråd har som mål at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. De nordiske landene har allerede etablert planer for bedre avfallshåndtering, men rapporten viser at det trengs en mer helhetlig tilnærming for å få reell effekt.
– En kombinasjon av økonomiske insentiver, strengere reguleringer og økt informasjon til forbrukerne er nødvendig for å skape reelle endringer i forbruksvanene, sier Saugestad.
Rapport med kommunalt avfall som utgangspunkt
Sweco er Europas ledende rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhet. De har utarbeidet rapporten om forebygging av kommunalt avfall på oppdrag fra Nordisk ministerråd. Selskapet har eksperter på sirkulær økonomi og avfall i alle de nordiske landene, og har kartlagt hvilke tiltak som gir størst effekt i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Færøyene, Grønland og Åland.
– De nordiske landene har allerede et sterkt engasjement for bærekraft, men uten kraftigere politiske virkemidler vil vi ikke nå målene våre. Når en brukt bukse er billigere enn en ny, eller reparasjon blir mer lønnsomt enn å kaste, vil flere ta bærekraftige valg, avslutter Saugestad.
