Politikk

Klimaråd å lytte til

«Klimaråd 2025 – vurderinger og anbefalinger for en bedre klimapolitikk» – har Norsk klimastiftelse kalt sin nye rapport. De har tatt ansvar og på egen hånd gjort det Stortinget for lengst skulle gjort: – satt ned en uavhengig ekspertgruppe for å se nærmere på måloppnåelsene i forhold til Norges klimalovnader, og peke ut veien videre.

Det har gått fryktelig tregt i norsk klimapolitikk. Siden 1990 har vi redusert utslippene med under 10 prosent – sammenlignet med nesten 50 prosent i Danmark, 35 prosent i Sverige og 40 prosent i Storbritannia. Felles for de tre land er at de ved innføringen av en klimalov også sørget for at det ble opprettet uavhengige klimaråd, som et bindeledd mellom politikk, vitenskap og offentlighet, med ansvar for å vurdere den løpende klimainnsatsen og gi anbefalinger til politiske beslutningstakere.

Besteforeldrenes klimaaksjon var blant dem som protesterte da Norge i 2017 fikk sin klimalov – uten dette viktige uavhengige rådet. Når Klimastiftelsen nå på eget initiativ har satt ned et slikt klimaråd, er det bare å applaudere, sier BKA-leder Linda Parr.

– Her har de samlet noen av landets fremste eksperter på klima-, natur- og energispørsmål, så dette lover godt. Jeg var til stede ved lansering av 2025-rapporten, og merket meg også at politikere både fra Høyre og Arbeiderpartiet var positive. Det er behov for et takskifte i norsk klimapolitikk – det tror jeg de fleste nå forstår!

Oppsummering av rapporten

En helhetlig klimaomstilling krever kutt i utslipp hjemme og redusert globalt fotavtrykk fra produkter, teknologi og tjenester som vi eksporterer og importerer. Norge må trappe opp innsatsen internasjonalt, særlig når det gjelder klimafinansiering.

En bred klimaomstilling må ta hensyn til klima, natur og ressursbruk samtidig. Alle ressurser er knappe – utslipp og bruk av knappe ressurser må koste. Grønne avgifter må få virke, og nye CO2-inntekter bør tilbakeføres til bedrifter og enkeltpersoner.

De langsiktige målene for klima og natur må ligge til grunn for all politikk – også når Forsvaret skal styrkes.

Vi må kutte utslipp før de oppstår. Derfor må UFF-prinsippet – unngå, flytte, forbedre – inn som et krav i alt statlig utredningsarbeid.

En kunnskapsbasert klimaomstilling krever at vi satser på forskning. Politikken må legge opp til at Norge kan ha verdensledende forskningsmiljøer innen klima, energi og natur.

Følg Extraavisen på facebook!