Extraavisen.no

Finans

Kode får 10 millioner mer til drift i budsjettforliket

(STATSBUDSJETTET): I budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene er det enighet om å øke den årlige driftsbevilgningen til Kode med 10 millioner kroner.

Publisert for

, den

Direktør Petter Snare er fornøyd med statsbudsjettet. Foto: Kode

– Dette er fantastiske nyheter og betyr enormt mye for oss. Vi er i en svært alvorlig økonomisk situasjon, og uten denne økningen hadde fremtiden til Kode sett mørk ut. Det er mange i SV og regjeringspartiene som har stått på for å hjelpe oss, og de fortjener en takk fra hele Bergen, sier direktør i Kode Petter Snare.

Det har blitt grundig dokumentert at Kode får vesentlig lavere statlige driftstilskudd enn alle sammenlignbare museer i Norge, og det har vært etterlyst politisk handling for å gjøre noe med den enorme skjevfordelingen fra statens side.

– Jeg er utrolig glad for at det nå endelig gjøres noe med skjevfordelingen og at SV har krevd endringer i budsjettforhandlingene. Audun Lysbakken er også klar på at SV nå forventer av regjeringen at dette er første del av en flerårig opptrapping av det statlige tilskuddet vårt, sier Snare.

– Kan se litt lysere på fremtiden

For to uker siden besøkte kulturminister Anette Trettebergstuen Kode og fikk presentert både den alvorlige økonomiske situasjonen og flere av Kodes fremtidsplaner. Blant annet ønsker Kode å etablere nytt formidlingstilbud for barn og unge i nye lokaler, og rehabilitere Lysverkbygget som en del av en moderne internasjonal kunstgate i hjertet av Bergen.

Foto: Dag Fosse / Kode

– Det var et veldig positivt møte og jeg opplevde at vi fikk gehør for både de utfordringene og fremtidsplanene vi presenterte. På møtet ble også et felles løft fra staten, kommunen og fylket for å sikre en forsvarlig drift av Kode diskutert, sier Snare.

Kode har tapt over 40 millioner kroner i billettinntekter siden pandemien startet og ville vært tom for penger i løpet av våren 2022. Stengning av flere av Kodes bygg og andre dramatiske kutt ville da blitt konsekvensen.

– Med denne ekstrabevilgningen er vi ikke ute av de økonomiske problemene, men vi kan se litt lysere på fremtiden. Og nå har jeg stor tro på at vi kan få til et økonomisk løft fra stat, kommune og fylke i fellesskap fremover. 

– Bergen og Vestlandet fortjener at Norges nest største kunstmuseum skal kunne gi et godt tilbud til publikum og ikke kontinuerlig balansere på kanten av et økonomisk stup, avslutter Petter Snare.

Lik Extraavisen.no på Facebook!