Extraavisen.no

Utenriks

– Krigen skal ikke hindre hjelpearbeidet i Ukraina

(UKRAINA/NORGE): Den kristne predikanten og grunnleggeren av hjelpeorganisasjonen Open Heart, Halvard Hasseløy sier at han vil fortsette med hjelpearbeidet i Ukraina.

Publisert for

, den

Halvard Hasseløy har hjulpet flere tusen mennesker i Ukraina og andre land i Europa. Foto: Open Heart

– Vi har 400 ansatte og flere frivillige som jobber for å hjelpe de fattige. Dette har vi gjort i flere år og vi kan ikke stoppe opp et viktig humanitært arbeid på grunn av en invasjon. Selvsagt kommer vi til å fortsette med arbeidet så lenge vi klarer å samle inn nok penger, sier Hasseløy til Extraavisen på telefon fra Kristiansand.

Hasseløy sier at fattigdommen i landet er veldig utbredt og at flere folk lider. Hasseløy tror situasjonen kommer til å eskalere seg dersom ikke den russiske presidenten, Vladimir Putin drar i håndbrekken.

– Situasjonen er kritisk og den kommer til å eskalere seg dersom ikke Putin trekker styrkene sine tilbake. Foreløpig er det ikke så mange byer som er blitt angrepet foreløpig, men krigen skal ikke hindre hjelpearbeidet i Ukraina.

Hasseløy sier at motstanden er sterk, både utenfor russiske grenser, men også i Moskva.

– Jeg har fått med meg at motstanden på invasjonen har økt i Moskvas gater. I tillegg har også flere ukrainere flyktet til Romania og andre naboland. Det er en trist situasjon vi er vitne til.

Han sier at situasjonen er svært uoversiktlig og at de følger med på situasjonen tett.

– Vi kommer til å fortsette med hjelpearbeidet, og vi kommer ikke til å gi oss.

Hjelpearbeidet i byen Krasnohorivka som ligger i Donetsk, som ble invadert av russiske styrker. Bilde ble tatt i desember 2021. Foto: Open Heart

Stiftelsen Open Heart ble stiftet av ekteparet Bente og Halvard Hasseløy 1982, etter sitt første møte med nøden i Øst-Europa. Ifølge Halvards egne ordn skal han ha fått et sterkt og konkret kall til å selv være et bønnesvar overfor disse fattige og lidende menneskene som er ofre for politisk vanstyre, arbeidsløshet, krig og ekstrem fattigdom.

Fra starten og fram til idag har hjelpearbeidet utviklet seg til å omfatte en halv million mennesker hvert år, hovedsakelig i Ukraina, men også i Polen, Russland, Romania og Hviterussland. I tillegg til hjelpearbeid drives det rehabilitering av rusmisbrukere, kirkebygging og menighetsplanting, ifølge beskrivelsen på Open Heart sine nettsider.

Hasseløy er en av Norges mest kjent ansikt når man snakker om humanitær arbeid for de aller fattigste i Europa. I 2015 fikk han ridder av ordenen The Imperial Order of St. Stanislas, som er en slags moderne utgave av den originale ordenen, som ble grunnlagt av den polske kong Stanislaw August Poniatowski i 1765.

Utmerkelsen skal han ha fått på grunn av sitt flere tiår lange arbeid for fattige og hjemløse i Ukraina gjennom organisasjonen Open Heart. 

For en tid tilbake opplevde den tidligere journalisten ved Haugesunds Avis, Einar Vestvik av å bli angrepet og truet med henrettelse og gravlegging i massegrav i Ukraina. Da var han på reisefølge sammen med Halvard Hasseløy.

Hendelsen skal ha skjedd da en ortodoks prest begynte å blande seg inn i hvordan Open heart organiserte utdelingen av matpakkene. Deretter skal det ha oppstått krangel mellom en lokal prest og lederen for militsen.

Lik Extraavisen.no på Facebook!