Rampelyset

Kristin Elise fronter psykisk helse i Miss Norway

– Først trodde jeg at skjønnhetskonkurransen gikk ut på å ha det perfekte utseende, men da jeg fikk vite at jeg ble tatt ut som deltaker i Miss Norway, tenkte jeg at nå må jeg gripe muligheten, sier 20-åringen til Extraavisen.

– For meg er det viktig å være et forbilde, og med min erfaring om psykisk helse har jeg lyst til å være tilstede for de som sliter. Jeg vil være en stemme for dem også.

Hvordan var reaksjonene da du fikk vite at du ble tatt inn?

– Det kom som et sjokk, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive følelsen, men jeg ble kjempe glad. Jeg har mottatt mange positive tilbakemeldinger siden nyheten ble kjent.

– Jeg har nevnt det for venner og familie, og de støtter meg hundre prosent i de valgene jeg gjør. Jeg er glad for at jeg har foreldre som heier på meg, og sier at jeg må ta de valgene jeg føler er rett.

Lik Extraavisen.no på Facebook for flere nyheter!

Schade sier hun i perioder har slitt med psykose, og at Miss Norway vil være en viktig plattform for å fremme psykisk helse.

– Vi nordmenn har blitt veldig flinke på å snakke om psykisk helse, men vi har fortsatt en lang vei å gå. For meg er det viktig at jeg har en plattform jeg kan lene meg på, og kan fremme saker som jeg brenner for.

Foto: Emma Mäklin Andersen

Da norske myndigheter stengte ned landet 12.mars i fjor, følte hun seg maktesløs. Nedstenging av landet og lite bemanning på psykiatrisk avdeling på sykehuset førte til at Kristin Elise ble satt på en prøve.

– Jeg følte at hele verden braste sammen da pandemien sto som førsteprioritert hos de ansatte. Det ble ganske tøft for meg.

– Jeg ble fortalt av mor mi at ansatte vil alltid være tilstede, selv om pandemien svekker den hjelpen man er avhengig av. De gjør det de kan for å gi det behovet man trenger når man er pasient.

Schade forteller også at hun har snakket mye med foreldrene sine dersom utfallet i konkurransen blir annerledes.

Foto: Emma Mäklin Andersen

– Jeg har snakket mye om dette med min familie, og jeg er godt forberedt uansett hvilke utfall det skulle bli. Nå er jeg med i en konkurransen, og det er ikke alle som kan vinne.

– Når jeg ser hvor langt jeg har kommet nå og truffet mange folk på veien, så vil jeg si at det er en seier for meg allerede nå.

Hun har drevet med frivillig arbeid hos organisasjoner som Rafto, Amnesty og Leger uten Grenser. Ikke minst har hun drevet frivillig arbeid i Nei til atomvåpen, men det er en drøm hun vil oppnå:

– Jeg har veldig lyst til å bli menneskerettighetsadvokat, og hjelpe mennesker i en sårbar situasjon. Det handler om å videreføre menneskerettighetene som er forankret i FN.

I skjønnhetskonkurransen er målet om å sanke inn aktivitetspoeng, i form av sponsoravtale, samarbeid og presseoppslag.

Sliter du med tanker? Nummeret er 116 123 eller du kan besøke nettsiden her. Dersom det står om liv og helse ring 113.

(Tjenesten er gratis og du er anonym)

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Mandal i Lindesnes. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.