Kultur

Kunstneren Torunn Myrann til minne

I boken ‘Sanger og Steiner’ fra 2003, som hun laget i samarbeid med Lars Saabye Christensen, skrev Torunn dette i etterordet:

‘Rett nedenfor gården jeg vokste opp på rant det en elv. Jeg pleide å gå ned dit hvor elva gjorde en sving, og på andre siden hadde det bygd seg opp et område med leire. 

Ofte dro jeg over dit for å gå barbeint og kjenne hvordan underlaget ga etter mens føttene mine sank ned i den glatte, våte leira. 

Neste gang jeg kom tilbake var alltid fotavtrykkene mine borte. 

Siden har jeg tenkt på at leira kan ha vært en fugl – eller et øye.’

Torunn Myrann (født 1953) utdannet seg som keramiker ved kunsthøyskolen i Bergen, der hun ble uteksaminert i 1977. Hun etablerte eget atelier i Skien fra 1978 og har siden virket som kunstner med et bein i billedkunsten og et i kunsthåndverket. Torunn var interessert i den eldgamle japanske teknikken rakubrenning og bygget seg egen raku-ovn. I den skapte hun blant annet steingodstavler med tekster av Saabye Christensen og presset grensene for teknikkens og ovnens muligheter med verk i stor størrelse. Hennes keramikk ble og glasert og brent i gassovnen på verkstedet hennes.

Torunn arbeidet med skulptur i ulike materialer og har gjennom hele sitt kunstnerskap vært opptatt av verdispørsmål, menneskeverd og rettferdighet. Ofte fant vi igjen, blant andre, fuglemotivet i et uttrykk som minner oss om ulykkene som skjer når mennesker, natur og dyr lider på grunn av et dårlig klima- og miljøvern. Gjennom kunsten viser hun oss ansvaret som vi mennesker har for hverandre og planeten vi bor på og som vi er helt avhengig av.

Foto: Tom Riis/ kunstner Torunn Myrann

13. november klokka 12.00 åpner hennes separatutstilling Sinte fugler, på Telemark kunstsenter. Torunn arbeidet helt til det siste med forberedelsene til utstillingen og katalogen. Sinte fugler er en serie skulpturer som hun med stor omsorg og unike håndverksmessige evner har utformet av funne objekter, søppel og skrot. Temaet resonnerer internasjonalt med kunstnerskapet til for eksempel Chris Burden, og hans pågående kunstprosjekt ‘Midway: Message from the Gyre’, slik daglig leder Hilde Tørdal skriver om i katalogen til den kommende utstillingen.

Torunn utførte en rekke utsmykkinger i private og offentlige rom, og viste sin kunst i kollektiv- og separatutstillinger i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Nederland og Tyskland. Hun foretok studiereiser i Europa, Mellom-Amerika, Egypt og Kina. Hun er innkjøpt i offentlige samlinger, blant annet av Norsk kulturråd, NRK Telemark, Oslo-, Porsgrunn kommune og Skien Billedgalleri, Telemark fylkeskommune, Norges Bank og Norsk Hydro. Hun var aktiv som kunstnerisk konsulent (KORO) for en rekke prosjekter i offentlig rom, satt i offentlig oppnevnte innkjøps- og stipendkomiteer og i ulike tillitsverv i kunstnerorganisasjonene og på Telemark Kunstsenter. I 1978 var hun en av fire som etablerte Norske Kunsthåndverkeres regionlag, NK Telemark, som i dag er en del av NK Sør-Norge.

Torunn Myrann preget sine verk, formidlet sine budskap og brant dem ofte fysisk inn i leiren. Lars Saabye Christensens samspillende refreng, tekst og poesi går slik:

‘Gud er i beit 

fugl er i bur

men jeg veit jeg skal være der

når lykken snur’

På vegne av Telemark Kunstsenter, Billedkunstnerne i Telemark og Norske kunsthåndverkere Sør-Norge, Øystein Selmer.

Lik Extraavisen.no på Facebook!

Daniel DeNiazi

Daniel DeNiazi (født 6.desember 1991, Constanta i Romania) er en norsk journalist og fotograf fra Mandal i Lindesnes. F.o.m 24.januar 2021 er han ansvarlig redaktør i Extraavisen. DeNiazi startet sin karriere i lokalavisen Vestavind (Sveio) da tidligere Frøken Norge-deltaker, Mona Terjesen headhuntet han som frilans journalist. Han har mer enn 10 års erfaring innen journalisikk.