Extraavisen.no

Kultur

La Nittedal overta “steinrøysa neri bakken”

(NITTEDAL): Når NRK nå flytter sitt hovedkvarter fra Marienlyst til Ensjø er det ikke sikkert statskanalens hyllest til Alf Prøysen følger med på kjøpet. Det mener lokalpolitiker Kristoffer Øksne er en anledning til å la den komme hjem, hjem til Nittedal.

Publisert for

, den

Foto: Stig Rune Pedersen (CC-Lisens/by-sa3.0)

Etter at Alf Prøysen var gått bort, fikk teknisk sjef i NRK Kjell Rydningen ideen om et minnesmerke til ære for den folkekjære kunstneren: en røys av stein fra hver kommune i hele landet. Aksjonen fikk en enorm oppslutning. Kommuner og privatpersoner sendte stein fra hele landet, alle fraktet til Marienlyst gratis med Postverkets hjelp. Den har ligget på Marienlyst siden 1971.

Dette var en kulturdugnad i beste NRK-ånd.

Avklart med familien

Ferd Eiendom har nå kjøpt NRKs eiendom på Marienlyst. NRK skal flytte til Ensjø tidligst i 2027 og senest i 2033. I parken på Marienlyst ligger fremdeles minnesmerket «Steinrøysa neri bakken», oppkalt etter visa med samme navn. I dagligtale kalles den Steinrøysa til Prøysen og står sammen med minnesmerkene over Otto Nielsen og Erik Bye. Disse er en del av NRKs minnepark.

Hva som skal skje med minneparken er noe som har vært fraværende i diskusjonen rundt statskanalens nye hovedkontor.

Nå er tiden inne, slik Senterpartiets kommunestyrerepresentant Kristoffer Øksne ser det, til at kommunen kjenner sin besøkelsestid. Han legger derfor i mandagens kommunestyremøte frem forslag om at Nittedal kommune i første omgang tar kontakt både med de nye eierne av området og med NRK for å hva planen for minnesmerkene er. Så får kommunen tromme sammen til vår dugnad, dersom NRK og Ferd Eiendom sier ja til en forespørsel om å gi røysa en ny plassering hos oss, i skråningen nedenfor statuen av Prøysen ved Flammen.

Klar over feil

Den ivrige kommunestyrerepresentanten er forøvrig klar over at en plassering i skråningen nedenfor statuen er litt feil i forhold til teksten i sangen til Alf Prøysen. Feilen er at med den tenkte plassering, får Steinrøysa morrasol og ikke kveldssol, for som første strofe i visa lyder; “Og økta var slutt og kveldsola bræinn rundt steinrøysa neri bakken.”

I forslaget til kommunestyret skriver Øksne ellers at han har vært i kontakt med Alf Prøysens datter Elin Prøysen. Ifølge forslagsstilleren har hun ikke kommet med innvendinger til en eventuell flytting av minnesmerket fra Marienlyst til kulturhuset i Nittedal.

Lik Extraavisen.no på Facebook!